Дания въвежда задължителна 10-дневна карантина за всички хора, които влизат на територията на страната, като засега това ще важи до 28 февруари, съобщават от българското външно министерство.

От българското посолство в Копенхаген уточняват, че всички граждани, пристигащи със самолет, ще трябва да си направят безплатен антигенен тест преди да напуснат летището. Всички граждани ще трябва да се самоизолират за период от 10 дни, независимо от резултата на теста.

Дания разработва дигитален паспорт, доказващ ваксинация

Дания разработва дигитален паспорт, доказващ ваксинация

Ваксинираните граждани ще могат да пътуват и ще имат облекчения за ограничения в обществения живот

Задължителната карантина може да бъде прекратена, ако гражданинът представи негативен PCR тест за COVID-19, направен не по-рано от четвъртия ден след влизането в Дания.

Ако резултатът от направения антигенен тест е положителен, на съответния гражданин ще бъде направен PCR тест, за да се уточни от кой щам на COVID-19 е заразен, след което ще му бъде осигурен транспорт до неговия дом.

Гражданите, пристигащи в Дания с автомобил, влак или кораб, трябва да представят отрицателна проба за коронавирус, направена 24 часа преди пристигането на датската граница. Това изискване не се отнася за датските граждани и за чужденците, които постоянно пребивават в Дания или имат разрешение за пребиваване в страната.

И в Дания засякоха новата мутация на COVID-19

И в Дания засякоха новата мутация на COVID-19

Става дума за 256 случая

Всички, пристигащи в Дания с автомобил, влак или кораб, трябва да си направят нов антигенен или PCR тест за COVID-19, дори и да са представили негативен тест при влизане в страната. Всички те също трябва да се самоизолират за период от 10 дни, дори и резултатите от тестовете им да са отрицателни.

Карантината може да бъде прекратена, ако гражданинът представи негативен PCR тест за COVID-19, направен не по-рано от четвъртия ден след влизането в Дания.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството ни в Дания на телефон: +45 39 64 24 84; +45 39 63 38 72 и дежурен телефон при спешни случаи в извънработно време: +45 41 276251, или на e-mail: Embassy.Copenhagen@mfa.bg

Дания забранява пътническите полети до страната

Дания забранява пътническите полети до страната

Мярката е в сила от днес до 17 януари