При пътуване до Барбадос в късните си тийнейджърски години Джордж Вашингтон е уловен в една от най-щастливите паузи в живота си - едра шарка, към този момент разбира се това не изглежда като късмет. По това време това е смъртоносна болест и дори оцелелите страдат неимоверно от треска, повръщане, главоболие и пълна с гной обриви. Но след като се възстановява за един месец, младият Вашингтон получава имунитет за цял живот - също рядък подарък за онова време, подарък, който щеше му е полезен десетилетия по-късно, пише "Вашингтон пост".

До 1776 г. той вече е главнокомандващ на Континенталната армия по време на Войната за независимост и защитата му от едра шарка е фактор. Когато огнище на едра шарка опустошава младата нация, той взема смело решение да изиска пълна ваксинация на войските си.

Това е акт, който се повтаря от президентите и военните ръководители през цялата американска история, включително в понеделник, когато Министерството на отбраната обяви, че ще изисква от военнослужещите да получат ваксина срещу коронавирус.

Джордж Вашингтон знае, че едрата шарка заплашва новата нация, наричайки я "най -опасният враг" в писмо до Джон Хенкок през юли 1776 г. Той описва как, когато новобранците се присъединяват, "бях особено внимателен към най-малките симптоми на шарка" и са поставяни под карантина при проява на симптоми възможно най-бързо "за да се предотврати не само комуникация и зараза, но и всяко притеснение или опасения в лагера." Ако хората се притесняват, че едрата шарка се разпространява в лагера, може да изоставят постовете си, пише той.

В едно от ранните действия в Бостън, където болестта бушува, Вашингтон изпраща 1000 мъже, които преди това са преболедували едра шарка. В друг случай нахлуването в Квебек е отменено, заради твърде много разболели се войници.

До началото на 1777 г. Вашингтон знае, че е необходима по-драматична мярка. Метод на имунизация, наречен инокулация, съществува в колониите от 1720-те години, но е противоречив. С инокулация, гной от заразен човек се събира, или в малък флакон, или чрез конец през една от раните, и след това се поставя в отворен разрез при здрав субект. Субектът се разболява от едра шарка, макар и като цяло по-леко. Когато се възстановява, вече са имунизирани.

Критиците твърдят, че това е игра на Бог и е забранено в няколко колонии. Въпреки че смъртността е много по-ниска от естествената инфекция, тя все още е опасна и пациентите понякога умират. (Много по-безопасният метод на ваксинация с кравешка шарка - думата ваксина произлиза от латинската дума за крава (вака) - ще бъде разработен едва през 1796 г.) Плюс това, тъй като идеята е на поробен африканец, някои започват да вярват, че това е трик, който цели белите господари да се самоубият.

Но инокулацията има и своите поддръжници. Бенджамин Франклин я подкрепя постоянно във вестника си във Филаделфия. Джон Адамс преминава през процедурата през 1764 г ., съпругата и децата му последват примера през лятото на 1776 г. Дори Марта Вашингтон преминава през процедурата през същото това лято, което допълнително убеждава съпруга й в ефикасността.

През февруари 1777 г. от зимния си щаб в Мористаун, Ню Джърси, Вашингтон пише на един от своите армейски лекари във Филаделфия:

"Реших войските да бъдат инокулирани ... Необходимостта не само позволява, но изглежда изисква мярката, защото ако болестта зарази армията по естествен начин с обичайната си вирулентност, то трябва да се страхуваме повече, отколкото от меча на врага."

След това той инструктира лекаря как да я приложи на войските и как да го запази в тайна.

Защо да го пази в тайна? Той не казва в това писмо, но в друго писмо, което той пише предишния ден подсказва причината. На генерал-майор Хорацио Гейтс той казва, че е "в недоумение" какво да прави по отношение на едрата шарка и се притеснява, че ако армията бъде подложена на масово инокулиране и британците разберат, врагът може да атакува, докато са отслабени.

Мярката не е популярна сред войниците. Но за разлика от днешните военни, при които дезинформацията за ваксината не работи, войниците от Континенталната армия от цялата страна, са и от места, които не знаят или гледат с подозрение за инокулирането. Все пак няма доказателства за масов отказ, войниците са обучени да се подчиняват на своите командири.

Военните лидери разчитат отново на това обучение. По-рано този месец, на въпроса дали военнослужещите биха могли да откажат, говорителят на Министерството на отбраната Джон Кирби каза: "Военните разбират, когато се запишете в армията, има определени изисквания."

Значи работи? Помогна ли задължителната имунизация САЩ да спечелят войната за независимост? Невъзможно е да се докаже причината за нещо, което не се е случило, но да си представим, хипотетична епидемия от едра шарка сред американските войски точно преди решителната битка при Йорктаун.

Все пак знаем, че епидемията от едра шарка 1775-1782 г. убива повече от 100 000 души и знаем, че армията на Вашингтон печели войната на косъм със зъби и нокти, изходът при епидемия във войската може само да се предполага.

Пентагонът разпореди незабавна Covid ваксинация на въоръжените сили на САЩ

Пентагонът разпореди незабавна Covid ваксинация на въоръжените сили на САЩ

Ваксинацията ще включва целия персонал на действаща военна служба, резерва и националната гвардия