Испанската полиция провежда операция за борба с тероризма в Барселона и околностите срещу терористична клетка, заподозряна в планиране нападение, заяви говорител на на каталунската полиция Мосос д'Ескуадра, цитиран от испански медии.

Към момента са задържани 17 души в Барселона и Игуалада. Полицията е нахлула в пет имота в Барселона и шест в Игуалада.

Игуалада се намира на 60 километра западно от каталунската столица. "Целта на клетката са нападения, но все още разследваме, кои места са техни мишени", допълва говорителят.

Над 100 полицаи са участвали в антитерористичната операция, започнала от каталунските полицейски сили в шест сутринта, съобщава полицията в Туитър.

Въоръжени офицери с маски охраняват и сграда в централната част на Барселона, от където се изнасят кутии и торби, съобщава репортер на АФП.

Операцията е под ръководството испанския Върховен съд, който разследва тероризъм с фокус върху "терористични престъпления, нарушения на общественото здраве и организираната престъпност", допълва Мосос. По-рано полицията съобщи че с задържани 14 души.

Барселона е със засилени мерки за сигурност от миналия месец, след като Държавният департамент на САЩ предупреди за риск от терористична атака във втория по големина град в Испания.

на 24 декември, САЩ предупредиха гражданите си да бъдат изключително внимателни по булевард "Ла Рамбла", където през август 2017 година при нападение с бус бяха убити 16 души, а десетки бяха ранени.

Нападението в Барселона - дело на Ислямска държава
на живо

Нападението в Барселона - дело на Ислямска държава

Атаката е терористичен акт. Ван се вряза в хора в центъра на Барселона