Държавният департамент на САЩ издаде предупреждение към всички американски граждани в Барселона да бъдат внимателни и предпазливи по време на коледните и новогодишните празници заради възможност от терористични атаки, предаде испанското издание El Pais.

В пост в официалния профил на Държавния департамент на САЩ в социалната мрежа Twitter се предупреждава гражданите на страната да бъдат изключително внимателни по булевард "Ла Рамбла", където през август 2017 година при нападение с бус бяха убити 16 души, а десетки бяха ранени.

"Бъдете нащрек и предпазливи в района на барселонския булевард "Ла Рамбла" за движението на автомобили, включително бусове около коледните и новогодишните празници. Терористите може да атакуват без никакво предупреждение, нападайки туристически дестинации, транспортни центрове и други обществени зони", пише в съобщението.

Съобщението вдигна на крак властите в испанския град. Полицаите издирват човек, който може да бъде свързан с планирането на вероятни атаки.

По непотвърдени данни издирваният е около 30-годишен мароканец, който има свидетелство за управление на бусове или автобуси.

Униформените в Барселона проверяват водачите на автобуси в центъра на града. 
Мерките за сигурност покрай празниците ще бъдат засилени.

Нападението в Барселона - дело на Ислямска държава
на живо

Нападението в Барселона - дело на Ислямска държава

Атаката е терористичен акт. Ван се вряза в хора в центъра на Барселона