Десетте приоритета на Действие 21 - Европейските стандарти у дома са принципите и нашият ангажимент, който ще ни води през следващата година. Това написа премиерът на Северна Македония Зоран Заев във Facebook, подчертавайки, че "Европа у дома" означава по-добър живот за всеки македонски гражданин.

Според Заев, изпълнението на тези 10 приоритета ще бъде мотив на правителството да работи и да продължи с прилагането на европейските стандарти.

"Европа у дома" означава по-добър живот за всеки македонски гражданин, за всеки човек, живеещ в общата ни Северна Македония.

"Прочетете повече за 10-те приоритета за 2021 г. на vlada.mk/akcija21", заявява премиерът Заев в профила си във Facebook.

Ключов проект, на който ще обърнем голямо внимание, е Коридор 8 - основната артерия, която поставя Северна Македония като кръстопът между съседите. С бюджета за 2021 г. планираме да осигурим високо ниво на реализация на капиталови инвестиции в областта на газификацията, железопътната и комуналната инфраструктура, както и за изграждането на социални жилища, съобщи още Заев.

Заев също така благодари на българския си колега Бойко Борисов за обявеното решение за даряване на ваксините срещу коронавирус.

"Аз лично благодарих на премиера Борисов, правителството на България и българския народ за солидарността и хуманния жест и изключителния акт на приятелство към македонския народ и всички граждани на Северна Македония.", написа той.

По думите му, в тези тежки за двата народа времена, това е важен жест на солидарност.

Припомняме, че кабинетът вчера прие решение за проучване на възможностите за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за държави от Западните Балкани и Източното партньорство.

Това ще се случи след обезпечаването на българските потребности при спазване на процедурите на страните за това и условията на предварителните споразумения, сключени между ЕК и производителите на лекарства.

Здравният министър на Северна Македония Венко Фелипче заяви, че страната му е изключително признателна на българското правителство в тези трудни времена. Той подчерта, че е изключително важно за Скопие да има достъп до ваксини. По негови думи двете страни трябва да си помагат и да бъдат добри приятели. Фелипче изрази благодарност от името на македонското правителство.

"Искаме да намерим решение с България, защото сме приятели, но не е ясно в какво е проблемът." Това обяви по-рано премиерът на Северна Македония Зоран Заев.

Ние дефинирахме, че краткото и дългото име на страната е едно и също - Република Северна Македония, ние нямаме териториални претенции, ние сме приятели и ние изразихме пълно доверие, отбеляза още Заев пред репортери във връзка с отношенията с България.

Аз няма как да направя компромис с една антибългарска политика и мен не ме интересува дали една, втора или трета държава, които са наши партньори имат различно мнение и се опитват по някакъв начин да налагат своята визия.

Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с отношенията ни със Северна Македония.

Готови сме да помогнем  на С. Македония с ваксини, македонците признателни

Готови сме да помогнем на С. Македония с ваксини, македонците признателни

Правим го с най-чисто сърце за живота и здравето на нашите най-близки съседи, подчерта Борисов

По думите му България има своите ясни интереси.

Имаше опити да ни убедят, но тези, които се опитаха да го направят нямаха аргументи. Разбирам желанието на няколко наши партньори да наложат ние да отстъпим, но в края на краищата България трябва да отстоява своя интерес, подчерта Каракачанов.