Премиерът на Македония Зоран Заев призова македонската диаспора да гласува на референдума за сключеното с Гърция споразумение за името, информира МИА.

Заев се срещна с представители на македонската диаспора в Италия, Швейцария, Люксембург, Германия, Словения, Хърватия и САЩ.

„Независими гърци” свалят правителството на Ципрас, ако няма референдум за Македония

„Независими гърци” свалят правителството на Ципрас, ако няма референдум за Македония

Всички номинирани министри от "Независими гърци" ще подадат оставка

От правителствената пресслужба отбелязват, че на срещата е изразена подкрепа за правителствените политики Македония да се доближи до членство в НАТО и ЕС.

По време на срещата е обсъден референдумът за името, необходимостта от по-активна роля на всички граждани, включително и на македонците в чужбина, като целта е референдумът да бъде успешен, тъй като открива пред Македония перспективи и шанс за по-добър жизнен стандарт за всички граждани.

В Македония надделява одобрението за договора с Гърция

В Македония надделява одобрението за договора с Гърция

Подкрепата за членство в НАТО и ЕС е около 80%...

За Македония, по думите на Заев, НАТО и ЕС e равнозначно на по-добра икономика, стабилност и сигурност. Той добави, че очаква референдумът да бъде успешен.

Мнозинството граждани на Македония вече обявиха, че те желаят промени, перспективи пред изолация, благополучие пред бедност, реформи и демокрация, които водят до качествено жизнено равнище и безопасно бъдеще на страната за настоящите и бъдещи поколения. Уверен съм, че референдумът ще потвърди решението за евроатлантическото бъдеще на Македония, което също ще въведе европейския живот в Македония, а също така стабилност и сигурност, обобщи Заев.