Това е истината за „Хилзбъро” – 96 фенове на футболен клуб „Ливърпул” са станали жертва на „незаконно убийство” (unlawful killing) след поредица от грешни решения, пише Liverpool Еcho.

Загиналите фенове на „Ливърпул” са били жертва на груби нарушения от страна на полицай Дейвид Дъкенфийлд, заключи съдебно жури във Великобритания. Именно полицаят взема фаталното решение да се отвори портал „C” на трибуната, което води до мощно нахлуване на фенове на „Ливърпул”, като много не успяват да удържат на натиска и мнозина са притиснати до оградата на сектора и умират от задушаване.

Съдебното решение сега открива пътя за предприемане на наказателни действия.

В съдебната зала беше съобщено, че отговорът на полицията на увеличаващата се тълпа от фенове е бил „бавен и некоординиран”.

Решението поставя край на 27-годишна битка за разкриване на истината за ужасната трагедия.

Трагедията на „Хилзбъро“се случва на 15 април 1989 г. на стадиона „Хилзбъро“ в Шефилд, Англия, по време на футболна среща между  „Ливърпул“ и „Нотингам Форест”.

Терминът в английското право unlawful killing е определение, което предизвиква разследване на убийство - не на смърт поради небрежност или случайност, извършено от един или няколко неизвестни души без правно основание и в нарушение на закона.