Руското външно министерство настоява, че позицията на страната, че трябва да се избегне ядрена война, не се е променила и обвини Запада в увеличаване на ядреното напрежение, съобщават "Ройтерс" и "Радио свободна Европа".

"Ние сме напълно ангажирани с принципа никога да не допускаме ядрена война", заяви на брифинг говорителят на министерството Мария Захарова. "Нямаме намерение да участваме в този ужасен дискурс, посветен на нагнетяването на ядрената реторика. Градусът се повишава всеки път, но това се прави от НАТОцентрични структури и държави", добави тя.

Русия повтаря, че остава "напълно ангажирана" с избягването на ядрен конфликт на фона на глобалните опасения, че последните изявления на Кремъл показват, че ядрените оръжия са опция, ако войната на Москва срещу Украйна ескалира.

"Руската федерация в пълна степен се придържа към принципа да не допуска разгръщането на ядрена война... Това сме го казвали и потвърждавали много пъти. В такава война няма да има победители и тя никога не трябва да се разгръща", допълва Захарова.

Русия предупреди САЩ и Великобритания, че приближават "опасна граница" в Украйна

Русия предупреди САЩ и Великобритания, че приближават "опасна граница" в Украйна

Москва е готова да защити със всички средства своята територия

Президентът Владимир Путин и други високопоставени руски служители заявиха през последните дни, че не "блъфират" с изявленията си, че Москва "има право да използва всичките си военни средства, за да защитава своите територии", включително "новоприсъединени региони".

Мнозина на Запад приемат, че това означава, че използването на ядрени оръжия от Русия не е изключено.

Според военната доктрина на Русия страната има право да използва ядрено оръжие в случай на заплаха за съществуването на страната.

Русия: Само луди хора без морал допускат, че ще нападнем Украйна

Русия: Само луди хора без морал допускат, че ще нападнем Украйна

Мария Захарова разкритикува изявленията на САЩ и Великобритания