Вместо да решават проблемите със сигурността, очаквани след изтеглянето на американските войски от Афганистан, Европейският съюз е зает с "измислянето на нови руски заплахи", коментира говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Западът е трябвало да измисли план за извънредни ситуации, за да гарантират сигурността в региона. "Те бяха заети да ругаят Русия, да търсят и измислят някои митични руски заплахи", обяснява тя.

Отговорът на западните демокрации на разгръщащата се хуманитарна криза в Афганистан е шокиращ

"Не само хуманитарната криза, която се разгръща в Афганистан, е шокираща. Реакцията на демократичния свят на тази криза е шокираща", допълва Захарова, коментирайки изявления, Естония да приеме само 10 бежанци от Афганистан.

Талибаните имат предложение - Западът е морално отговорен да дава пари за афганистанския народ

Талибаните имат предложение - Западът е морално отговорен да дава пари за афганистанския народ

Не атакуват и няма да атакуват чужди сили, а САЩ обещали да се изтеглят по-рано в сделката с Тръмп

"Естония има интернет, те могат да видят какво се случва. Какви десет души, какво е това? И най-важното, това е страна от НАТО

ЕС е политическа структура, която се занимава, наред с други неща, с проблема на миграцията. "И именно тази структура представлява Борел. Опитът е колосален", продължава тя.

"Наистина ли не разбраха какво ще започне, когато изтеглят контингентите си - и ние отдавна се съгласихме с вас, казваме ЕС, но имаме предвид НАТО. И страните, които са членки на ЕС, изпълниха своята мисия в рамките на коалицията. Те не можеха да не разберат до какво ще доведе ситуацията".

Западът оставя след себе си поредната хуманитарна и политическа криза в Афганистан като наследство на света и следващите поколения, каза Захарова.

"Сега виждаме как отново западната общност, защитавайки някои от собствените си западни ценности, оставя поредната криза като наследство на света и бъдещите поколения", каза тя. "Преди това беше Либия, Ирак, имахме Сирия, който оцеля само благодарение на решителните действия на Руската федерация и същите насоки, определени от президента на страната ни и много други регионални проблеми. Сега към тях е добавен още един проблем."

ЕС готов на диалог с талибаните за предотвратяване на мигрантска криза

ЕС готов на диалог с талибаните за предотвратяване на мигрантска криза

ЕС може да предложи пари на съседи на Афганистан за да спре потока от мигранти

Хуманитарната ситуация в Афганистан, както и ситуацията около падането на хора от американските военнотранспортни самолети, демонстрират истинското отношение на Запада към правата на човека.

"Следващия път, когато четем всички тези многостранични доклади, изготвени от западната общност от САЩ, Великобритания до други страни от ЕС и НАТО относно правата на човека в света, трябва да си припомним как те прилагат и зачитат правата на човека в една конкретна ситуация. Защото човекът, чиито права трябва да бъдат защитени, не е един, те са хиляди. Това са гражданите на Афганистан, това са граждани на други държави, които са там", добави Захарова.

Влошаването на афганистанския въпрос и последвалата политическа криза в ислямската република показаха, че колективният Запад е способен да прояви солидарност само с думи.

"Съдейки по ситуацията в Афганистан (между другото, тя е подобна на противодействието на пандемията), колективният Запад е в състояние да покаже своята прословута "солидарност" само в два случая: във връзка с Русия, когато насаждат русофобия и с думи", коментира Мария Захарова.

TIME: Настоящи и бъдещи съюзници, още ли вярвате на САЩ?

TIME: Настоящи и бъдещи съюзници, още ли вярвате на САЩ?

"Изкуството" на Байдън в Афганистан не е "Изкуството на войната" на Сун Дзъ