Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова определи като "тъпо отмъщение" разследването на британската преса за руския посланик Александър Яковенко, който бе представен за шпионин, съобщи РИА Новости.

По думите на дипломата "разследването" на британските медии преди всичко се основава на това, че Яковенко е работил в постоянното представителство на ООН в Ню-Йорк и е напуснал града в период на отзоваване на агенти на КГБ от САЩ. Освен това, по думите на Захарова, Яковенко е работил пет години и е завършил командировката си в строго установения срок.

Швеция задържа руски шпионин

Швеция задържа руски шпионин

Работел е в сферата на високите технологии…

Второ, английските медии споменават награждаването на Яковенко с орден на Александър Невски, който се дава за военни заслуги, допълни Захарова.

Както обобщи официалният представител на руското външно министерство, британското издание като по команда публикува "откровен фейк", който отвлича вниманието от основния въпрос: "Какво се случи в Солсбъри на 4 март 2018 година", каза Захарова. По думите на Захарова за случая са били представени 138 версии.

Припомняме, бивш руски шпионин и неговата дъщеря бяха открити в безпомощно състояние на пейка. Според досегашната информация двамата са били отровени с бойно отровно вещество, наречено новичок.

За причинител на отравянето бе обвинена Русия и това стана повод за отзоваване на руски дипломати от европейски страни и от САЩ. Русия отрича съпричастност към случая.

Припомняме също, че за отравянето на българския бизнесмен Емилиан Гебрев се прави аналог със случая "Скрипал".