Западните държави са "неспособни да превъзмогнат антируската риторика". Така отговори руският външен министър Сергей Лавров на коментар на френския президент Еманюел Макрон от вчера, съобщават руски медии.

Вчера по време на пресконференцията с руския лидер Владимир Путин в Париж Макрон обвини руските медии Sputnik и RT във "фалшива пропаганда".

Макрон обяви пред Путин: Важно е да се уважаваме взаимно
Обновена

Макрон обяви пред Путин: Важно е да се уважаваме взаимно

"Обсъдихме всички въпроси, които могат да ни помогнат да се разбираме по-добре"

Изявлението на президента на Франция Еманюел Макрон за "фалшивата пропаганда", която представляват новинарската агенция Sputnik и телевизионният канал RT, е в съответствие с настоящата антируска кампания, изтъкна Лавров на пресконференция с нигерийския си колега.

"Вярвам, че тези обвинения са последица от антируската кампания, започната от администрацията на Обама, която обхвана редица западни държави", поясни Лавров.

"Нашите западни колеги все още не могат да преодолеят тази тенденция", добави топ дипломатът на Русия.

"Основното нещо от всички тези обвинения е, че ние не виждаме никакви доказателства", натърти той и добави, че "когато има имена и доказателства, нашите отговори ще бъдат по-конкретни".

Лавров смята също, че "няма факти" относно информацията, че в Чечня властите преследват гейовете.

Не виждаме никакви конкретни факти относно хакерите или за някаква намеса в почти всяка западна държава, или по въпроса за обвиненията, че са нарушавани човешките права на представители на ЛГБТ общността в Чечня, каза той пред журналисти.

Руският дипломат коментира и действията на коалицията в Сирия. Според него водената от САЩ коалиция нанася удари по сирийски сили, което засяга суверенитета на държавата.

Москва възприема ситуацията с ударите на водената от САЩ коалиция по сирийските сили в южната част на държавата като много тревожна, изложи Лавров и поясни, че руснаците са обезпокоени и от заплахите на Вашингтон за използване на сила срещу сирийската армия.