Западните Балкани бяха сред основните обсъждани теми по време на срещата на външния ни министър Екатерина Захариева с колегите ѝ от Западните Балкани, Великобритания, Австрия, Германия, Италия, Франция, Полша, Хърватия и Словения. Те се събраха на конференция в Лондон. 

Това съобщиха от пресцентъра на Външно министерство.

"Несъмнено Берлинският процес ще ускори европейската интеграция на Западните Балкани. Нещо повече - тази инициатива допълва, а не замества европейската перспектива на шестте страни".

С тези думи Захариева се обърна към колегите си.

Снимка 367418

Източник: Министерство на външните работи

Захариева припомни, че именно европейската перспектива е основният стимул за всички положителни развития в региона от последната година.

"За това време постигнахме много - Договорът за добросъседство между България и Република Македония, споразумението за името между Атина и Скопие, стратегията за свързаност на шестте страни, Софийската среща на върха и дневен ред за Западните Балкани, последвани от решението за започване на преговори с Албания и Република Македония, както и редица иновативни решения в регионалното сътрудничество в рамките на ПСЮИЕ", посочи първият ни дипломат, като подчерта, че дори само консенсусът сред 28-те страни-членки за последното решение в Съвет Общи въпроси е вече успех. 

Конференцията е в рамките на Петата среща на върха на Берлинския процес, която ще се проведе утре в Лондон.

Снимка 367419

Източник: Министерство на външните работи

Тя подчерта ключовото значение на темите, върху които ще се фокусира Лондонската среща - сигурност, миграция, младежи, но двустранни отношения и помирение.

Инициативата бе лансирана през 2014 г. от канцлера на Германия Ангела Меркел. Оттогава всяка година се провежда среща на върха на участващите страни. По време на последната среща в Триест, в която бе включена и България, бяха одобрени инвестиции на стойност над половин милиард евро, от които 194 млн. евро ще бъдат осигурени от ЕС, а останалата част - от заеми от Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, както и чрез национално съфинансиране от страните от Западните Балкани.

Сред одобрените през 2017 г. проекти бяха газовият интерконектор между Сърбия и България, железопътна връзка между страната ни и Република Македония като част от транспортен коридор №8, както и железопътната връзка между България и Сърбия в рамките на европейския коридор №10.