Министрите от Западните Балкани се споразумяват за безвизово пътуване между шестте държави и за взаимно признаване на университетски дипломи и професионални квалификации, като направят крачка към членство в ЕС, съобщава "Ройтерс".

"Тези три споразумения отварят пътя за създаването на общ регионален пазар на Западните Балкани", каза германският външен министър Аналена Бербок.

"Със създаването на този пазар вие правите важна крачка напред в процеса на присъединяване към ЕС", каза Баербок преди срещата на представители на Западните Балкани и ЕС в Берлин.

Тя добави, че споразуменията ще бъдат официално подписани на срещата на върха на Западните Балкани в Берлин през ноември.

Миналата седмица Европейската комисия препоръча на Босна и Херцеговина да бъде предоставен статут на кандидат за присъединяване към ЕС, при условие че това укрепва демокрацията и предприема други стъпки.

Търпението на някои страни от Западните Балкани към чакалнята на ЕС се изчерпва и критиците на бавния темп на по-нататъшно разширяване на блока казват, че това оставя пространство за Русия и Китай да разширят влиянието си в региона.

Комисията каза, че Турция, както и петте други държави от Западните Балкани - Албания, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия - които всички имат статут на кандидатки, трябва да постигнат повече напредък в ключови реформи, включително върховенството на закона, борбата с корупцията и медийната свобода.

Бербок каза, че е приоритет за германското правителство да приобщи страните от Западните Балкани към ЕС, за да осигури стабилност и икономически напредък в региона.

"Призовавам всички вас да ускорите реформите си в интерес на вашите граждани", каза тя на външните министри от Западните Балкани, събрани в Берлин.

Сърбия трябва да засили усилията си за съответствие с ЕС, включително санкции

Сърбия трябва да засили усилията си за съответствие с ЕС, включително санкции

Нормализиране на отношенията Сърбия-Косово са жизненоважни за тяхното бъдеще и за мира на целия регион