Европейският комисар по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархели каза, че в настоящия геополитически контекст Сърбия трябва да увеличи усилията си за привеждане в съответствие с външнополитическите позиции на Европейския съюз (ЕС), включително декларации и санкции, в съответствие с преговорната рамка и че напредък също трябва да се направи в диалога Белград-Прищина, пише N1.

В интервю Вархели каза, че Брюксел очаква сформирането на новото сръбско правителство, за да могат да продължат ключовите реформи по отношение на съдебната система, борбата с корупцията, свободата на медиите, свободата на сдружаване и отношението към военнопрестъпниците.

Сръбски вицепремиер иска санкции срещу Русия

Сръбски вицепремиер иска санкции срещу Русия

Геополитиката се променя бързо и Белград трябва да намери своето място

Също така е важно да се каже, че напредъкът на Сърбия във върховенството на закона е от решаващо значение и че тя ще продължи да определя цялостното темпо на преговорите за присъединяване, каза еврокомисарят.

Вархели каза, че нормализирането на отношенията между Белград и Прищина чрез диалога с посредничеството на ЕС е от жизненоважно значение за тяхното бъдеще и за мира и стабилността на целия регион, особено в настоящата геополитическа ситуация, и добави, че в момента има възможност за реален напредък на този фронт.

Запитан до каква степен пътят на Сърбия към ЕС е възпрепятстван от лошото й съответствие с външната политика на ЕС, особено по отношение на санкциите срещу Русия, Вархели каза, че Сърбия е "в много специфична ситуация" и Брюксел разбира сложността на този въпрос.

САЩ очакват споразумение Косово-Сърбия до седмици

САЩ очакват споразумение Косово-Сърбия до седмици

Подкрепят независимостта на Косово, но това може да се случи на по-късен етап

Сегашната геополитическа ситуация обаче изисква по-конкретна реакция от страна на нашите партньори, подчерта Вархели и добави, че когато е поискала членство в ЕС, Сърбия е направила стратегически избор и това решение предполага и привеждане в съответствие с външната политика на ЕС.

Вархели каза, че ЕС разчита на Сърбия като истински партньор и съюзник, че е наясно с предизвикателствата, пред които е изправена Сърбия и че ще помогне на Сърбия да се справи с тези предизвикателства.

Но сега имаме нужда от Сърбия, за да ни помогне да преодолеем най-голямото предизвикателство за европейския мир и сигурност след Втората световна война, Европа се нуждае от помощта на Сърбия, каза Вархели.

Сърбия: ЕС е част от миналото, приятелството ни с Русия е бъдещето

Сърбия: ЕС е част от миналото, приятелството ни с Русия е бъдещето

"Никой, който е обичал Русия, не е мразил Сърбия. Но всеки, който мрази Русия, мрази Сърбия"

По отношение на възможността за отваряне на нов клъстер в преговорите с ЕС до края на годината Вархели каза, че Сърбия е изпълнила първоначалните критерии за Клъстер 3 (конкурентоспособност и приобщаващ растеж) и че този Клъстер е технически готов за отваряне.

Въпреки това решението за отваряне и закриване на клъстери е "в ръцете" на държавите-членки и такива решения трябва да се вземат единодушно.

В настоящата ситуация нашите членове се нуждаят от ясния ангажимент и пряка подкрепа на Сърбия в нашите най-важните предизвикателства, каза еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването.

Русия посочи Косово като главна заплаха за сигурността на Балканите

Русия посочи Косово като главна заплаха за сигурността на Балканите

Той отново повдигна въпроса за регистрационните табели