Комисията по разузнаване към Камарата на представителите започна първите публични изслушвания, които са част от разследването за импийчмънт на президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщават местни медии. 

Адам Шиф, председателят на комисията от Демократическата партия, и Девин Нунес от Републиканската партия ще излязат с встъпителни изказвания, а след това комисията ще разпита топ дипломата на САЩ в Украйна Уилям Тейлър и Джордж Кент, високопоставен представител на Държавния департамент.

Шиф обяви, че "нашите отговори на тези въпроси ще засегнат не само бъдещето на това президентство, но и бъдещето на самото президентство и какво ръководство или неправилно поведение американският народ може да очаква от техния главнокомандващ".

Девин Нунес, топ републиканецът в комисията, използва встъпителното си слово, за да атакува колегите си от Демократическата партия за "потресаващия несправедлив процес". Той обвини демократите в прилагане на тактиката на изгорената земя срещу Тръмп. Тактиката се състои в унищожаването на всичко, което би могло да е от полза на врага.

Часът на истината – първи публични изслушвания в процедурата за сваляне на Тръмп

Часът на истината – първи публични изслушвания в процедурата за сваляне на Тръмп

Американските демократи достигнаха до решаващ момент в разследването за импийчмънт

Републиканците в комисията поставиха лозунги в залата преди официално да започне изслушването.

По-рано днес Адам Шиф написа в "Туитър", че за следващата седмица са предвидени още изслушвания. Във вторник сутринта ще бъдат изслушани Дженифър Уилямс и Александър Виндман, а във вторник следобед ще бъдат разпитани Кърт Волкър и Тим Морисън. В сряда сутринта ще бъде разпитан Гордън Съндланд, а следобед - Лаура Купър и Дейвид Хейл. В четвъртък ще бъде разпитана Фиона Хил.