Американските демократи достигнаха до решаващ момент в разследването за импийчмънт срещу президента на САЩ, информира The Hill.

За първи път днес демократите ще осветлят разследването си пред американското общество и ще се опитат да представят най-големите доказателства за контактите на президента Доналд Тръмп с Украйна и да представят случая си, че държавният глава нарушава конституцията и не е годен да ръководи САЩ.

Мълвейни призован да свидетелства по импийчмънта на Тръмп

Мълвейни призован да свидетелства по импийчмънта на Тръмп

Изпълняващият длъжността началник на персонала на Белия дом трябва да се яви в петък сутринта

След седмици на свидетелски показания при закрити врата, залогът е висок за демократите, защото те не само трябва да привлекат общественото внимание към изслушванията и показанията, но и също да гарантират, че републиканците и други недоволни групи няма да попречат на изслушванията и да ги превърнат в политически хаос.

Според медията в много случаи изслушванията са просто PR кампания. Демократите вече чуха показанията на свидетелите при закрити врата, сега техните истории ще бъдат излъчени по телевизиите с надежда да привлекат зрителите и да убедят избирателите в идеята, че Тръмп злоупотребява с властта и трябва да се превърне в третия президент в историята на страната, срещу когото е гласувано за импийчмънт.

Нова стенограма по делото за импийчмънт на Тръмп

Нова стенограма по делото за импийчмънт на Тръмп

Президентът искал от Зеленски публично да спомене имената на Клинтън и Байдън

Ново проучване на CBS, публикувано вчера, показва, че двете страни са изправени пред разединен електорат, докато се опитват да привлекат обществото на своя страна. 56% от анкетираните смятат, че Тръмп не се справя добре срещу процеса за отстраняването му от власт, докато 52 на сто мислят, че демократите също не се справят добре.

В документ на републиканците, изпратен до членовете на партията във вторник сутринта, се казва, че партията смята, че няма доказателства за повдигане на обвинения на президента на САЩ.

Конкретно републиканците планират да оборят твърдението на демократите, че Тръмп и личният му адвокат Руди Джулиани са притискали украинския президент Владимир Зеленски да започне две политически мотивирани разследвания, които ще помогнат на американския лидер в предизборната му кампания 2020.

Повече от половината американци подкрепят импийчмънт на Тръмп

Повече от половината американци подкрепят импийчмънт на Тръмп

Една трета от участниците в допитването са се обявили против

Твърденията, че Тръмп е използвал близо 400 милиона долара помощ като лост за оказване на натиск върху Зеленски да разследва бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън, е в основата на разследването, което може да доведе до свалянето на държавния глава на САЩ.

Републиканците оспорват, тъй като първоначално Украйна не е знаела, че помощта е спряна, което означава, че няма quid pro quo ("услуга за услуга"). Но някои свидетели твърдят, че Киев е знаел по-рано, че САЩ са блокирали помощта, още преди съветниците на Тръмп да съобщят.

Тръмп настоя да се разкрие разобличителят, заради който започна процедурата по импийчмънт

Тръмп настоя да се разкрие разобличителят, заради който започна процедурата по импийчмънт

Бил предоставил фалшива информация

Президентът Зеленски и президентът Тръмп обявиха, че не е имало натиск по време на телефонния разговор. Украинското правителство не е било наясно, че САЩ са блокирали помощ за сигурност по време на разговора на 25 юли. Президентът Тръмп се срещна с държавния глава Зеленски и помощта за Украйна беше обявена през септември 2019 г. Това се е случило без Украйна да разследва политическите опоненти на президента Тръмп, пише в документа на Републиканската партия, разпространен до членовете на партията във вторник сутринта.

Демократите са призовали двама високопоставени представители на Държавния департамент като свидетели, които днес ще бъдат изслушани. Става въпрос за топ дипломата на САЩ в Украйна Уилям Тейлър, който даде показания през миналия месец и обяви, че действията на Тръмп към Зеленски "ясно" граничат с quid pro quo. Но републиканците подкопават твърденията на Тейлър, като заявяват, че той няма информация от първа ръка за ключовите събития. Републиканците подчертават, че Тейлър никога не е разговарял с президента Тръмп, отделно той не е бил на важните срещи, а е получил информация от втора и трета ръка.

Пелоси очаква публични изслушвания по импийчмънта през ноември

Пелоси очаква публични изслушвания по импийчмънта през ноември

Тръмп отхвърли обвиненията и предложи да прочете стенограмата от разговоа със Зеленски

Вторият свидетел днес е Джордж Кент, високопоставен представител на Държавния департамент, който днес с Тейлър ще свидетелства пред комисия. Преди Кент е заявил пред Конгреса, че Джулиани е провеждал "кампания от лъжи" с цел да отстрани американския посланик в Украйна Мари Йованович.

Днес е първата възможност за демократите да привлекат американското общество на своя страна, но Комисията по разузнаване към Камарата на представителите е подготвила и други свидетели, които могат да подкрепят показанията на Кент и Тейлър.

Не е ясно колко време ще продължат публичните изслушвания.

Първите публични изслушвания в Конгреса срещу Тръмп започват от 13 ноември

Първите публични изслушвания в Конгреса срещу Тръмп започват от 13 ноември

Това заяви демократът Адам Шиф, който е председател на Комисията по разузнаване към Камарата на представителите на САЩ