Московски военен съд започна предварителни изслушвания при закрити врата в процес срещу заподозрените за убийството на опозиционера Борис Немцов миналата година, обяви адвокат, цитиран от „Франс прес”.

Немцов, бивш вицепремиер и един от най-отявлените критици на президента на Русия Владимир Путин, беше убит на 27 февруари 2015 година, докато се разхождаше на мост до Кремъл.  Петима заподозрени - Заур Дадаев, Шадид и Анзор Губашев, Бемирлан Ескерханов и Хамзат Бахаев, всичките чеченци, са задържани. Те могат да получат доживотна присъда, ако бъдат признати за виновни. Задържаните отричат да имат участие в убийството.

Изслушванията се провеждат в Московския окръжен военен съд. Миналият месец руското следствие обяви, че е завършило разследването.

Полицията отцепи част от улица и пешеходна пътека до съда, не допуска дори журналисти в района, съобщава ТАСС.

Адвокат Вадим Прохоров, който представлява семейството на Немцов, заяви, че ще представи „редица молби” пред съда, предимно за подбор на журито за самия процес, който трябва да се провежда публично.

Според следствието чеченецът Руслан Мухудинов, който е спряган за организатор на убийството, но успял да избяга в чужбина, е предложил на петимата през септември 2014 година 235 хиляди долара да извършат престъплението.

Семейството на Немцов и негови съюзници обвиняват Кремъл и Рамзан Кадиров за убийството. Кадиров многократно призоваваше за ликвидирането на руския „враг” от опозицията.

Бомба уби топ журналист в центъра на Киев

Бомба уби топ журналист в центъра на Киев

Журналистът на „Украинска правда” Павло Шеремет

Процесът започва само няколко дни, след като близък приятел на Немцов, независимият журналист Павло Шеремет, беше убит в Киев.