Бившият премиер на Франция Франсоа Фийон и съпругата му Пенелопе се изправят пред съда по аферата "Пенелопегейт", съобщава Франс24.

Бивш парламентарен съветник на Фийон също е сред обвиняемите.

Експремиерът на Франция Франсоа Фийон и съпругата му се изправят пред съда

Експремиерът на Франция Франсоа Фийон и съпругата му се изправят пред съда

Все още не е насрочена дата за начало на процеса

Фийон и съпругата му Пенелопе са разследвани за фиктивни назначения. Разследването беше предшествано от множество информации, че Фийон е уредил съпругата и децата си да получават заплащане за работа, която в действителност не са изпълнявали. Скандалът провали президентската кампания на бившия министър-председател през 2017 г. след публикацията на френското издание "Canard Enchaine", че след 2000 г. Фийон като депутат фиктивно е назначил съпругата си Пенелопе за своя сътрудничка, за което тя е получила стотици хиляди евро.

Фийон плащал на съпругата си още от далечната 1982 г.

Фийон плащал на съпругата си още от далечната 1982 г.

Според медията Фийон започнал да плаща на жена си още през 1982 г.

Сатиричният вестник писа, че Фийон е наел две от петте си деца като парламентарни асистенти, докато е бил сенатор. Те са спечелили общо 84 000 евро между 2005 и 2007 г.

Процесът, започнал днес в Парижкия наказателен съд, ще продължи до 11 март.

65-годишният Фийон е обвинен в злоупотреба с държавни средства, конспирация и укриване на информация за финансовата си ситуация пред властите. Той може да получи максимална присъда от 10 г. затвор и глоба от 1 милион евро. Съпругата му е обвинена, че не е съобщила на властите за злоупотреба с държавни средства.

Фийон беше премиер при президента Никола Саркози от 2007 до 2012 г. Преди да избухне скандалът той беше фаворит за държавен глава на страната.