17 ръководители и журналисти от един от най-уважаваните опозиционни вестници в Турция се изправят пред съда, след като прекараха повече от 8 месеца зад решетките по случай, който засяга медийната свобода при управлението на президента Реджеп Ердоган, информира АФП.

Заподозрените бяха задържани през октомври 2016 г. във връзка с опита за преврат на 15 юли 2016 г..

Опозицията се опасява, че наложеното извънредно положение след опита за пуч позволява арестуването на всеки, който критикува Ердоган.

17-те задържани ръководители и журналисти могат да бъдат осъдени до 43 г. затвор.

Процесът се разглежда като тест за медийната свобода в Турция, която е на 155-та позиция в последния доклад на "Репортери без граници" за световния индекс на свободата на пресата. Дори страната е под Беларус и Демократична република Конго.

Има 166 журналисти зад решетките в Турция, повечето от които са задържани по време на извънредното положение.

По-рано този месец в интервю Ердоган обяви, че в затворите в Турция "има двама истински журналисти".

Започващият днес процес е срещу 17 ръководители и журналисти от създадения през 1924 г. вестник "Джумхюриет".

Той беше един от малкото истински опозиционни гласове в пресата, доминирана от проправителствени медии.

Пред съда в Истанбул се изправят общо 17 служители на вестника, включително директори, карикатуристи, редактори и репортери. Сред тях са уважаваният карикатурист Муса Карт, главният редактор Мурат Сабунджу и колумнистът Кадри Гюрсел.

11 от тях са в ареста, а останалите шестима са под съдебен надзор.

Бившият главен редактор Джан Дюндар, съден задочно по случая, миналата година получи 5 г. и 10 месеца затвор за публикувана статия на главната страница на вестника, с която се обвинява правителството, че изпраща оръжия в Сирия. Дюндар избяга в Германия.

От задържането на служителите вестникът продължава да публикува колонките на арестуваните журналисти, но само празно пространство вместо текст.