Днес в Минеаполс, американския щат Минесота, започва процесът за убийството на Джордж Флойд. На полицая Дерек Шовин са повдигнати серия обвинения, които могат да го пратят в затвора за десетилетия. Излагането на съдебната аргументация трябва да започне. Съдът допуска в залата камери на медиите поради големия обществен интерес.

Припомняме, че по-рано, съдия от американския щат Минесота, който ръководи делото срещу бившия полицай Дерек Шовин за убийството на чернокожия Джордж Флойд, отхвърли искането да се премести процесът от Минеаполис. Адвокатите на Шовин, който е обвинен в убийството на невъоръжен човек, твърдят, че клиентът им не може да получи справедлив процес, след като градът е платил споразумение на семейството на Флойд.

Съдията Питър Кейхил определи изплащането на 27 милиона щатски долара за жалко, но заяви, че това не трябва да забавя делото. Изборът на журито продължава тази седмица. Избрани са дванадесет съдебни заседатели и са необходими още двама като заместници. Според съда шестима са бели, четирима съдебни заседатели са черни и двама са от смесен произход. Съдия Кейхил отстрани двама съдебни заседатели по-рано тази седмица, които бяха чули за споразумението и казаха, че това може да повлияе на тяхната безпристрастност.

Флойд почина на 25 май 2020 г. в Минеаполис, след като полицейски служител, при опит да го задържи, е притискал с коляно гърдите му, вследствие на което мъжът е издъхнал от задушаване. По данни на следствието, той е бил задушаван в продължение на 9 минути. Гибелта му предизвика широк обществен отзвук, от който се зароди движението Black lives matter (в превод - черните животи имат значение).

Полицаят, причинил смъртта му - Дерек Шовин, беше обвинен в убийство втора степен, което означава съзнателно, но без намерение да причини смъртта му. Обвинението обаче включва проява на безразличие към човешкия живот. Още трима полицаи бяха обвинени в съучастие. Всички обвиняеми може да бъдат осъдени на лишаване от свобода за продължително време.