Шофьорът на камион, който изпусна управляваното от него транспортно средство и попадна на пътя на експресен влак, причинило една от най-тежките железопътни катастрофи в Тайван, публично се извини за инцидента, информира "Гардиън".

"Дълбоко се разкайвам и искам да изразя най-искрени извинения. Ще сътруднича на разследването на полицията и прокуратурата и ще поема отговорност", каза 49-годишният шофьор.

50 загинали и 170 ранени след катастрофата в Тайван

50 загинали и 170 ранени след катастрофата в Тайван

Страната обяви 3-дневен траур

Той е част от екип, който е инспектирал железопътните релси на източното крайбрежие за свлачища и други рискове. Той се извини на фона на течащото разследване. Властите смятат, че машинистът вероятно е имал около 10 секунди за реакция.

В петък сутринта експресен влак Taroko с 498 души дерайлира в тунел северно от град Хуалян на източното крайбрежие. Най-малко 50 души са загинали, включително и машинистът.

Днес екипи продължиха работата по изваждането на тялото на последната жертва.

Разследващите заявиха, че влакът се е забил в камион, който паднал върху релсите от място за поддръжка. Те сега се опитват да установят дали е свързано с механичен проблем или шофьорът на камиона не е натиснал спирачката.

Шофьорът бе разпитан от полицията през уикенда и пуснат под гаранция преди съдът да промени решението и сега е в ареста.

След като разпитаха свидетели, разследващите съобщиха, че те вярват, че машинистът е видял камиона на релсите, но не е имал възможност да спре навреме.

Транспортният министър предложи оставка, но ще остане на поста до приключване на разследването.

Сред загиналите има и деца, като най-малкото е на 4 г. Трима чужденци са загинали - един французин и двама американци. Към тази сутрин 39 души все още са в болница, включително четирима в интензивно отделение.