Броят на жертвите от железопътната катастрофа в Тайван от петък е достигнал най-малко 50 души, а ранените са над 170. Много от пострадалите са в болница. Сред жертвите има и чуждестранни граждани, като АФП потвърждава за французин и американец. Най-малката жертва е 4-годишно дете.

Припомняме, че експресният влак с около 500 души е пътувал от Тайпе към град Тайдун на първия ден от дълъг уикенд и е дерайлирал в началото на тунел северно от Хуалян. Някои от вагоните са се забили в стените. Спасителните екипи срещнаха затруднения при достигането на някои от вагоните в тунела, за да спасяват заклещени хора.

Преди катастрофата, на мястото са се извършвали ремонтни дейности. Предполага се, че дерайлирането на влака може да се свързано с кранове, работили до линията. Мениджър на фирмата е задържан, след което освободен под гаранция, но със забрана да напуска страната.

В Тайван традиционният празник Цинмин, който съвпада със затоплянето на времето и разцъфването на цветята. На празника тайванците обикновено пътуват до родните си места.

Тежка катастрофа на влак със загинали в Тайван

Тежка катастрофа на влак със загинали в Тайван

По последни данни най-малко 48 души са загинали. 118 души са ранени.

Роднини на жертвите се събраха в събота на молитвена церемония близо до мястото на катастрофата, докато специалисти екипи работят все още по премахване на отломките.

Страната обяви 3-дневен траур в памет на загиналите. Президентът ще посети ранени в болниците.

Катастрофата в петък е една от най-тежките подобни в Тайван. Последното голямо дерайлиране на влакове в Тайван е през 2018 г. и 18 души загинаха на същата източна линия. Другата голяма катастрофа е 1991 г., когато 30 пътници загинаха, а 112 пострадаха.