Гражданите на Санкт Петербург не бяха допуснати на Пискарьовското гробище, където са погребани много от жертвите на блокадата на града по време на Втората световна война - гробището беше блокирано заради посещение на Владимир Путин, съобщават изданията Kasparov.ru и "Бумага".

Журналистът от петербургския вестник "Ведомости" Светослав Афонкин разказва, че в мемориалния комплекс не са били допуснати дори оцелели участници в онези събития.

Афонкин споделя разговор на своя колега Данил Болшаков с възрастна гражданка на Санкт Петербург, която е била сред блокираните в града и е изразила разочарованието си, че е дошла пеша по време на буря, за да остави цветя, но не й е било позволено.

Изданието "Фонтанка" също споделя видео с впечатления на граждани, сред които и роднини на "блокадниците". Хората се оплакват, че са стояли няколко часа, но поне до заснемането на материала чакането е било напразно.

Едва час след приключването на церемонията, в която е участвал Путин, някои граждани са успели да де доближат, а други са си тръгнали, като са предали цветята на намиращите се там полицаи с молба да ги положат в памет на жертвите.

На снимките, разпространени от медиите се вижда, че Путин е съвсем сам, а около него са само униформените служители. Припомняме, на Рождественското богослужение преди три седмици той отново беше сам в храма. 

Песков: Путин беше сам на рождественското богослужение заради мерките срещу COVID-19

Песков: Путин беше сам на рождественското богослужение заради мерките срещу COVID-19

Без други посетители в храма...