Колко вероятно е да съм заразен с новия коронавирус? Все повече здравни институции по света предлагат онлайн-тестове за проверка на вероятността. Дойче веле публикува три възможности за тестове: на български, английски и немски език.

Новият коронавирус има много лица - някои от заразените имат температура и кашлят, други губят обонянието си и са отпаднали, трети имат много повече симптоми наведнъж. А има и мнозина, които не развиват никаква симптоматика. Не всеки обаче бива подложен на тест за диагностициране на новия вирус. В някои региони по света - като Лос Анджелис в САЩ - започнаха да предлагат безплатни тестове за всички, дори и за хора без симптоми. Но малко общини и страни могат да си позволят към момента подобна практика.

За да се избегне създаването на организационен хаос в болници и лаборатории, все повече здравни институции по света започнаха да предлагат онлайн-тестове за проверка на вероятността от зараза с новия коронавирус. Те в никакъв слуай не заместват посещението при лекаря. Но дават първоначална насока. И помагат при вземането на решение по следния въпрос: Да отида ли на лекар или не?

Онлайн-тестовете са предвидени предимно за хора, които имат поне няколко симптома. Препоръчително е да проведете подобен тест, ако през последните дни сте имали няколко от следните симптоми: болки в гърлото, температура над 38 градуса, кашлица, загуба на обоняние и вкус, хрема, главоболие и болки в ставите или умора и отпадналост.

Три онлайн-теста

Участниците в тестовете отговарят на множество въпроси, свързани с личната им житейска ситуация (пол, възраст, професия, контакти с други хора, къде и с кого живеят и т.н.), и със здравословното им състояние (актуални симптоми и предишни заболявания).

Засега на български език е разработен един онлайн-тест за проверка на вероятността от зараза с коронавирус. Разработили са го лекари от най-големия спешен център в България "Пирогов". Използването на системата е безплатно и анонимно, а методологията на проекта следва утвърдени световни практики, съобщават от медицинския институт. В първите дни след пускането му обаче страницата беше трудно достъпна: https://covid.bg.

Берлинската клиника Шарите също е разработила онлайн-тест. Той се предлага както на немвски език, така и на английски. Настройката за езика се намира на сайта горе вдясно: DE/EN. Ето ли линка към онлайн-теста на Шарите: https://covapp.charite.de/questionnaire.

Британската здравна служба NHS предлага подобен тест на английски език: https://111.nhs.uk/covid-19/. За да го започнете, трябва да зададете реален пощенски код във Великобритания.

Кога контактът със заразен става опасен?

Хората, които са нямали контакти със заразени и не проявяват симптоми, не би трябвало да изпадат в паника и да се подлагат на тест в лекарски кабинет, казват някои медици. Но тук възниква въпросът: при какви условия контактът със заразен вече се смята за опасен? Според експертите от най-голямата университетска клиника в Германия - берлинската Шарите, рискът нараства, ако сте имали директен физически контакт (като докосване, ръкостискане, целувка) със заразен, ако сте в продължение на 15 мин. на по-малко от 1,5 м. дистанция от заразен, ако живеете със заразен.

Специалистите от Шарите посочват и как можете да намалите риска от зараза с новия коронавирус: мийте добре и често ръцете си, избягвайте контакти с други хора, ако не са спешно необходими, останете по възможност въкщи, навън спазвайте дистанция от поне 1,5 м. и носете маска.