Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) призова богатите страни членки да облекчат строгите мерки за икономии и да постигнат общо съгласие за отделяне на повече разходи за инфраструктурни проекти с цел насърчаване на икономическия растеж, пише „Гардиън”.

Базираната в Париж организация изрази безпокойството си относно състоянието на световната икономика след ревизиране на прогнозите за икономическия ръст и предупреди, че ниските лихвени проценти и печатаните от централните банки пари не са достатъчно за дълготрайно възстановяване.

Отбелязвайки последната фаза на оттегляне на подкрепата за строги мерки за икономии, ОИСР критикува прекалената зависимост от валутна политика – ниски лихвени проценти и печатане на пари, процес, известен като „количествени облекчения”, и призова страните да приемат по-балансиран подход.

Необходим е по-силен колективен политически отговор за укрепване на потреблението, отбелязва организацията в своя междинна прогноза за икономическите перспективи, в която прогнозите са за по-слаб икономически ръст от очакваното във всички страни членки на Г-7 – САЩ, Великобритания, Германия, Япония, Италия, Франция и Канада.

Организацията намали прогнозата си за глобалния ръст за 2016 година с 0,3% до 3%, оставяйки непроменена за 2015 г. – най-слабата година на световна икономическа активност за половин десетилетие. Също намали прогнозите си за 2017 година с 0,3% на ниво 3,3%.