Хиляди хора в Хонконг пожелаха да осиновят хамстер, след като правителството издаде заповед за масово умъртвяване на тези животни поради опасения, свързани с коронавируса. Това предаде Ройтерс.

Във вторник властите на града наредиха да бъдат умъртвени 2000 хамстера от десетки зоомагазини и складове, след като установиха, че огнище на Covid-19 е тръгнало от работник в магазин за домашни любимци, където впоследствие 11 хамстера са дали положителен резултат за коронавирус.

Учени от цял свят, както и ветеринарните власти в Хонконг посочиха, че няма доказателства домашните животни да играят роля за заразяването на хората с вируса. Но поради провежданата "политика на нулева толерантност" по отношение на Covid-19, министърът на здравеопазването София Чан заяви, че не може да изключи никакви възможности за предаване на болестта и затова правителството не може да рискува.

Скоро след това от зоомагазините в града били забелязани да излизат здравни работници в предпазни облекла, които носели червени найлонови торбички. Около 150 от клиентите на магазини за домашни любимци са изпратени под карантина.

Общественият телевизионен оператор RTHK съобщи, че някои собственици на хамстери са били забелязани да предават животните си в държавни обекти, а в социалните мрежи бързо са се сформирали групи, които да намерят нови собственици за нежеланите гризачи.

Местното Дружество за борба с жестокостта към животните, което управлява редица ветеринарни клиники, коментира пред Ройтерс, че многобройни притеснени собственици на хамстери са се свързали с тях за съвет. "Призоваваме собствениците да не изпадат в паника и да не изоставят своите любимци", се казва в изявление на организацията.

Антитела срещу COVID-19 при кучета и котки

Антитела срещу COVID-19 при кучета и котки

Пробив на учени от Италия - болни заразяват своите домашни любимци