Защо Китай не иска да участва в преговори за ядрено разоръжаване със САЩ и Русия. Този въпрос задава ТАСС в коментарен материал и посочва някои от причините за позицията на азиатския гигант.

Позицията на Китай е проста: САЩ и Русия притежават около 90% от световния ядрен арсенал, което означава, че е твърде рано да се говори за участие на Пекин на такива преговори. Директорът на департамента по контрол на въоръжението към Министерството на външните работи на Китай Фу Цун отбелязва, че ако САЩ намалят арсенала си до нивата на Китай, тогава Пекин с радост би приел участие на такива преговори.

Според Русия тези аргументи са логични и не приема отказа на китайската страна присърце. Но САЩ са на друга позиция. Те са убедени, че нов договор като този за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия (Нов СТАРТ) трябва да бъде сключен само с участието на Китай.

В отговор Москва и Пекин критикуват американските си колеги, че просто търсят извинение, за да излязат от договори за контрол на въоръжението. САЩ се оттеглиха от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват, Договора за "Открито небе" и договора за иранската ядрена програма.

Руската медия припомня, че Китай е провел първите ядрени изпитания в Синдзян през 1962 г. Тогава младата Китайска народна република става петият член на неформалния Ядрен клуб след САЩ, СССР, Великобритания и Франция. Тогава САЩ и СССР са в разгара на Студената война и на ръба на ядрена война по време на Карибската криза.

В контекста на глобално противопоставяне СССР и САЩ притежават най-големите ядрени арсенали. Тогава Китай не се опитва и не е в състояние да участва във въоръжената надпревара. През 1985 г. САЩ разполагат с 21,3 хиляди ядрени бойни глави, СССР - с 39,2 хиляди, а арсеналът на Китай се оценява на 232 ядрени заряда.

След разпадането на Съветския съюз САЩ наблюдават няколко години как Китай бавно увеличава ядрения си арсенал. Според една от версиите САЩ са се надявали Китай постепенно да се насочи към западния модел на развитие и демократизация. Но тези надежди не се оправдават, след като в края на първото десетилетие на XXI век Китай бързо укрепва позициите си на регионално и международно ниво.

Сега според данните на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира през 2020 г. Русия и САЩ разполагат съответно с 6375 и 5800 ядрени оръжия. Китай е трети в света с около 320 ядрени бойни глави.

Ограниченият арсенал на Китай е заради придържането на Пекин към ограничен ответен ядрен удар. В доктрината на Китай е заложен принципът да не използва първи ядрени оръжия. Страната също се ангажира да не заплашва и да не използва такива оръжия за масово унищожение срещу държави, които не притежават ядрени оръжия.

Но представители на американското разузнаване предполагат, че Китай скоро ще промени доктрината си и ще премахне принципа да не използва първи ядрени оръжия, а също така значително ще увеличи ядрения си арсенал.

В Китай смятат, че модернизирането на ядрената триада на Китай е свързано с гарантиране "оцеляването" на стратегическите ядрени сили. Азиатската държава се опасява, че голяма част от ядрения арсенал е технологично изостанал с десетилетия от САЩ. В допълнение в случай на конфликт ядреният арсенал може да бъде унищожен при превантивен удар.

По тази причина Китай разработва модерни, маневрени бойни глави и увеличава броя на мобилните установки. Китай също разработва модерни подводници и стратегически бомбардировачи, тъй като голяма част от ядрената триада на Китай е остаряла.

Отделно най-голямото главоболие за китайските военни стратези по отношение на регионалната стабилност е разгръщането на система за противоракетна отбрана на САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион, предимно в Япония, Република Корея и Австралия.

Като друга причина за нежеланието на Китай да участва на преговори със САЩ и Русия е човешкият фактор. Китайците имат експерти и специалисти в сферата на стратегическата стабилност, но се признава, че Пекин все още няма достатъчно експертиза за контрола върху въоръжението на двустранно ниво. САЩ и Русия водят такива консултации от половин век. Пекин няма такъв опит.

Много експерти вярват, че китайско-американските отношения се влошават и сега не е времето за такива комплексни преговори.