"Мосад - израелската тайна служба, е заподозряна в убийството на иранския ядрен физик Мохсен Фахризаде. Какъв мотив може да има Мосад? - пита германският делови всекидневник "Ханделсблат".

Иран обвини Мосад в „програма за убиване” на ядрената сделка

Иран обвини Мосад в „програма за убиване” на ядрената сделка

Невероятна поредица от съвпадения. Или просто хронология на програма на Мосад за убиване на JCPOA

Израел смята иранската ядрена програма за екзистенциална опасност. По тази причина Йерусалим обяви за приоритетна задача да предотврати или поне да забави изпълнението на програмата. Мосад, израелската външна разузнавателна служба, е отговорна предимно за тази задача. (...) Ето защо. Според мнозина Мосад е имал мотив за убийството на иранския физик, отбелязва журналистът Пиер Хойман.

Агенти на Мосад ликвидирали втория в "Ал Кайда" на улицата в Техеран

Агенти на Мосад ликвидирали втория в "Ал Кайда" на улицата в Техеран

Иран отрича

Дълго време финансовите ресурси на Мосад бяха много ограничени. Бившият министър-председател Ариел Шарон обаче му осигури средства за възпиране на военната ядрена програма на израелския враг. В крайна сметка Мосад се отчита директно пред министър-председателя. Всяка операция трябва да бъде одобрена от министър-председателя. Под командването на 58 -годишния Йоси Коен операциите на Мосад станаха по-агресивни, коментира в. "Ханделсблат".

Бившият парашутист Йоси Коен, който ръководи Мосад от четири години, преследва не само терористите и лидерите на ядрената програма на Иран. Той също така се използва като външен министър в сянка за посещения в страни, които не поддържат дипломатически отношения с Израел. Например, той изигра ключова роля в нормализирането на отношенията между Израел, Обединените арабски емирствата и Бахрейн.

Нетаняху и шефът на Мосад на тайно посещение в Саудитска Арабия

Нетаняху и шефът на Мосад на тайно посещение в Саудитска Арабия

На посещение в Рияд вчера беше държавният секретар на САЩ

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху го смята за един от най-близките си и доверени лица. Освен това Нетаняху е посочвал Йоси Коен за свой наследник. Преди Коен да оглави Мосад, той беше съветник по националната сигурност на Нетаняху и в началото на коронакризата той беше натоварен със закупуването на апарати за обдишване.

Мохсен Фахризаде не е първият учен, умрял при мистериозни обстоятелства. През последните години ирански физици и химици загинаха в резултат на стрелба по автомобилите им или от експлозия на бомби, които бяха монтирани на покривите на автомобилите им от преминаващи мотористи.

През последните месеци Мосад засили тайната си война срещу иранската ядрена програма, посочва авторът на статията. Например през лятото имаше редица загадъчни експлозии. Най-малко две сгради бяха унищожени, в които са били проведени изследвания и производство, свързани с ядрената програма на режима на аятоласите.

Освен това се твърди, че Израел е помогнал на САЩ да издири иранския генерал Касем Солеймани, който беше убит от американски безпилотни летателни апарати през месец януари. А в началото на август агентите на Мосад застреляха и убиха водещ активист на "Ал Кайда" в Техеран.

Иран обвини Мосад в „програма за убиване” на ядрената сделка

Иран обвини Мосад в „програма за убиване” на ядрената сделка

Невероятна поредица от съвпадения. Или просто хронология на програма на Мосад за убиване на JCPOA

За да може да внедрява нови агенти в Иран, Мосад набира не само персийци, имигрирали в Израел. Спецслужбата разчитат и на местни агенти. Според Амос Ядлин, бившият шеф на разузнаването, вербуването на местни жители се улеснява преди всичко от политическите условия.

Според него през четирите десетилетия след идването на власт на аятолите ситуацията в страната не се е подобрила. Опозицията се е засилила. Освен това в многонационалната държава живеят малцинства, които са подтиснати от режима, тъй като те не са перси. Например, това са кюрдите или азербайджанците.

Мосад привлича вниманието със смелите си операции в чужбина още преди иранската ядрена програма, отбелязва сп. "Шпигел". Някои от тях са били неуспешни, като например убийството през 1973 г. на невинен сервитьор в Норвегия, когото агентите са объркали с палестински терорист.

Мосад не винаги харесва високите технологии, понякога са враг на шпионина

Мосад не винаги харесва високите технологии, понякога са враг на шпионина

Шефът им Йосиф Коен похвали Тръмп за Иран и Йерусалим

Мосад обаче е известен преди всичко с операции, които от негова гледна точка са били успешни. (...) Една от най-рисковите операции днес е отвличането на целия ядрен архив на Иран от хранилище в Техеран. Той съдържаше тайната работа на иранския ядрени учени. Най-известното име в документите беше това на Мохсен Фахризаде.

"Когато преди две години" Нетаняху онлайн обяви за пристигането на архива в Израел, заключи "Шпигел", "той каза това, което сега звучи като издаване на смъртна присъда: "Запомнете това име: д-р Мохсен Фахризаде".