Федералният руски съдия Едуард Чувашов е бил застрелян във входа на дома си в Москва.

По данни на силите за сигурност по случая вече работи оперативно-следствена група.

Чувашов е работил към съдебната колегия на Московския градски съд по наказателни дела, съобщава агенция Новости.

Името му се свързва със съдебния процес срещу екстремистката групировка "Белите вълци", както и с други дела срещу крайни националисти.

През февруари обвиняеми в нападения срещу граждани на расова основа бяха осъдени на затвор със срок от 6,5 до 23 години. От 12 подсъдими, 9 бяха признати за виновни за убийството на 11 узбекски и киргизки граждани.

Според първоначалните версии убиецът на съдията принадлежи именно към тези групировки и е вид отмъщение.
Като примерен портрет на килъра се посочва, че той е със славянска външност, висок между 175 и 180 и облечен с черно яке и сини джинси. Убийството е заснето от камери в близост.

На местопрестъплението не са открити гилзи.

Основната версия, по която работят следователите е свързана с професионалната дейност на съдията и приоритетна е версията за неонацисти, потвърди източник от разследващите. По думите на следователя убийството определено има демонстративен характер.

Чувашев не веднъж е получавал заплахи, а в интернет форумите членове на националистически организации често приканваха към отмъщение и саморазправа.

Припомняме, през януари 2009 година посред бял ден в центъра да Москва беше застрелян адвокат Станислав Маркелов. Заедно с него загина и журналистката от „Новая газета"Анастасия Бабурова. Адвокат Маркелов работеше в същата посока - защита на гражданските и етнически права и защита от дискриминация.

В последните две години статистиката в Русия отчита драстичен скок на тежките престъпления в страната, извършени от неонацисти и крайни националисти.