Две години и един ден ще лежи в затвора българинът Дойчин Кръстев.

Той е признат за виновен за това, че е откраднал самоличността на момче от Охайо, което е било отвлечено и убито на 3-годишна възраст, съобщава електронното издание www.ajc.com. Похитителят е бил едва 17-годишен младеж, който искал да получи откуп и с парите да си купи кола. Нещата обаче не се развили според очакванията му и той взел решение да убие тригодишното момче.

Впоследствие името на детето Джейсън Робъртс Ивърс бива взето от нашия сънародник, който го ползвал повече от десет години, представяйки се за американски гражданин.

37-годишния Кръстев е син на известно българско семейство. Заминал е за САЩ, за да учи. Завършва елитно вашингтонска гимназия, но впоследствие отпада от колежа и изчезва. След това купува имоти в Орегон и в Айдахо и започва работа като следовател в Орегонската комисия за контрол върху алкохола.

Измамата бива разбита миналата година при проверка на Държавния департамент, при която се прави сверяване на издадени паспорти със смъртни актове.

Тогава Дойчин Кръстев бива арестуван. Първоначално отказва да посочи истинското си име, но е разпознат по вестникарска снимка от свой познат.

Кръстев  ще бъде подложен на режим на пробация 3 години, след като излезе от затвора. Според прокуратурата обаче вероятно ще бъде депортиран скоро.

След произнасянето на присъдата мъжът е поднесъл извиненията си на близките на убитото момче. Семейството на Джейсън обаче се съмнява в искреността на българина. Пред него изтъкнали, че детето е било истинско човешко създание, а не просто име.

15 години той е живял в лъжа. Трудно е сега да бъдеш искрен, когато си лъгал толкова много, коментира сестрата на убитото момче.