Информацията, че Германия ще приема мигранти от границата между Полша и Беларус, е невярна, заяви германският вътрешен министър Хорст Зеехофер в четвъртък по време на посещението си в Полша, съобщава "Ройтерс". 

Зеехофер коментира изявление, направено от държавната служба на белоруския президент Александър Лукашенко по-рано през деня, че хилядите бежанци, блокирани на границата, скоро могат да преминат към Германия след създаването на хуманитарен коридор.

"Лукашенко и германският канцлер Ангела Меркел се договориха, че ЕС ще създаде хуманитарен коридор за 2000 бежанци", твърди говорителят на Лукашенко Наталия Айсмонт. Зеехофер каза, че Германия ще помогне на бежанците, но не е в състояние да приеме нито един от тях.

Говорейки на съвместна пресконференция със Зеехофер, полският вътрешен министър Мариуш Камински каза, че въпросът за границата е "голям" проблем, който ще трябва да бъде решен "стъпка по стъпка" в сътрудничество с други страни.

Информацията, че федералното правителство е готово да доведе хора в Германия, е "фалшива", с това трябва да се упражнява "натиск" и да се създаде "настроение". "Ще виждаме това по-често в близко бъдеще."

"Какво няма да направим - да приемем бежанци и да се поддадем на натиска". Крайната цел на цялата хуманитарна помощ е да върне хората в техните страни на произход, коментира Зеехофер.

Вътрешният министър изрази "солидарност" и "благодарност" към съседна Полша: "Това, което Полша прави в тази криза, е правилно и легитимно". Затваряйки границата, поляците "не само преследват собствените си интереси, те действат и в услуга на целия Европейски съюз".

Беларус разчисти мигрантските лагери на границата с ЕС, кризата със Запада се успокоява

Беларус разчисти мигрантските лагери на границата с ЕС, кризата със Запада се успокоява

Били са закарани в склад далеч от границата