Зелената партия на Германия обяви, че за да се присъединят към коалиционно правителство, то ще трябва да принуди автомобилните производители да въведат технически промени в двигателите и в системите за изпускане на изгорелите газове с цел намаляване на въглеродните емисии, съобщава Ройтерс.

Транспортът е сред политическите теми, които се разискват на преговорите между консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел, Свободната демократическа партия и Зелената партия за сформиране на коалиция.

Партиите обсъждат всички политики преди да започнат конкретни преговори за сформиране на правителство. До момента те са се договорили само по няколко въпроса. Борбата с климатичните промени и имиграцията са препъникамък към момента.

Германската автомобилна индустрия се опитва да се възстанови след разразилия се около "Фолксваген" "Дизелгейт". През 2015 г. компанията призна, че е оборудвала дизеловите си автомобили с устройства, манипулиращи тестове за въглеродните емисии. Зелената партия настоява за далеч по-големи ограничения от договорените между правителството и автомобилната индустрия промени в устройствата.

Няма да изпълним целите си за по-чист въздух над градовете само с модернизиране на софтуера, каза Джем Йоздемир, лидер на Зелената партия.

Според него трябва да има и технически промени.

Йоздемир добави, че автомобилната индустрия преминава през най-голямата трансформация в историята си и автомобилите трябва да се произвеждат без да създават въглеродни емисии, а в същото време да бъдат по-автоматизирани.

Общественият транспорт също трябва да бъде разширен, каза той.