Австрийската зелена партия е близо до първото си участие в правителството на страната, след като Зелените и консервативната партия на бившия и вероятно новия канцлер Себастиан Курц постигнаха предварително коалиционно споразумение през уикенда, пише "Гардиън".

Временният канцлер на Австрия настоява за коалиционно споразумение до януари

Временният канцлер на Австрия настоява за коалиционно споразумение до януари

Канцлерът Бригите Бирлайн води временно правителство след разпадането на дясното правителство

Като малък коалиционен партньор на Австрийската народна партия, Зелените ще заемат мястото на крайнодясната Австрийска партия на свободата, чието ръководство подаде оставка във връзка с разразилия се корупционен скандал "Ибиса" през май. Крайнодесните бяха наказани от избирателите на провелите се по-рано тази година парламентарни избори.

Партията на Курц и Зелените са големите победители на изборите през септември. Консерваторите бяха подкрепени от 37 на сто, а Зелените постигнаха най-добрия резултат в историята си.

Зелените в Австрия склонни на коалиция с Курц

Зелените в Австрия склонни на коалиция с Курц

Въпреки крайно различните си политически програми

След месеци на коалиционни преговори, партиите постигнаха споразумение в събота.

"Голям оптимист съм за възможността да формираме правителство със Зелените", каза Курц.

Лидерът на Зелените Вернер Коглер пък обяви, че изглежда са превъзмогнали непреодолими пречки.

Ако 276-те делегати на Зелените одобрят коалиционната сделка тази събота, новото правителство може да положи клетва пред президента Александър ван дер Белен най-рано на 7 януари.

Консерваторите се очаква да запазят ключовите постове - канцлер, финансов министър, вътрешен министър, министър на външните работи и министър на отбраната.

Ново министерство за интеграцията изглежда ще позволи на Курц да продължи твърдата политика по отношение на имиграцията.

Зелените, чиито лидер Вернер Коглер вероятно ще е вицеканцлер, ще се опитат да окажат влиянието си в ресорите инфраструктура, транспорт и околна среда, както и в правосъдието и културата, за да обуздаят авторитарните тенденции на партията на Курц.