Зелените в Германия призовават правителството на канцлера Ангела Меркел да предложи бързо даване на гражданство на британците, които живеят в страната. Целта е да се осигури тяхното пребиваване в Германия щом Великобритания напусне ЕС, пише „Гардиън”.

Опозиционната партия в германската държава изпрати молба на правителството с препоръка да се намали периодът на пребиваване на британец в Германия преди да покрива критериите за гражданство.

Според законодателството европейската държава предоставя гражданство след 8-годишно пребиваване в Германия или 6 години, който има специален принос за германския живот, или три години за тези, които сключат брак с германски гражданин.

Катрин Гьоринг-Екард, лидер на парламентарно представената група на Зелената партия, е отправила молбата към властите, тъй като 1,2 милиона британци работят и живеят в ЕС, но има много неизвестни пред тях заради решението на Великобритания да излезе от ЕС. В Германия живеят повече от 100 хиляди британци.

На фона на „Брекзит” те се нуждаят от ясна перспектива, че могат да останат в Германия, изтъкна тя.

Германското правителство отговори на писмото, че има възможност за промяна и че решенията се вземат на базата на всеки отделен случай, като това зависи и от всяка от провинциите в страната.