Газопроводът "Северен поток 2", конфликтът в Донбас и Крим са основните теми на срещата между президента на Украйна Володимир Зеленски и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Киев в четвъртък, коментира украинският лидер след преговорите, той също благодари на САЩ за антируските санкции, съобщава ТАСС. 

"Обсъдихме въпроса не само за окупацията на нашите територии, незаконното анексиране на Крим, обсъдихме въпроса за Северен поток 2 - това за Украйна също е много деликатен въпрос", коментира Зеленски и изрази благодарност за "мощната санкционна политика".

Зеленски е изумен от информираността на екипа на американския дипломат за случващото се в Украйна. "Въпреки факта, че това е първата среща, има чувството, че не е първата, учуден съм, че екипът на Блинкън е добре запознат със случващото се у нас ... те познават много добре ситуацията в Донбас. Благодарен съм на САЩ, че ни подкрепят".

Блинкън: САЩ ще отговорят на безразсъдна или агресивна Русия

Блинкън: САЩ ще отговорят на безразсъдна или агресивна Русия

Относно Китай, САЩ подкрепят международната система, основана на правилата след ВСВ

Подробно на среща в Киев са обсъдени въпросите за осигуряване на сигурността в Черно и Азовско море, обясни Зеленски. Той добави, че имат обща представа в това отношение. "Тук виждаме и съвместни действия. Има и една основна идея", но няма да разкрие същността до двустранно споразумение.

Зеленски покани президента на САЩ Джо Байдън да посети Киев. Посещението може да се осъществи в рамките на Деня на независимостта на Украйна и платформата за преговори на Кримската платформа през август. "Ние вярваме, че това ще бъде принципно ново ниво на отношенията между Украйна и САЩ. Тази година е фундаментална за украинците, годината на 30-годишнината от независимостта, в рамките на която нашата Кримска платформа, първата платформа за помощ на Крим ... Поканих президента на САЩ и вицепрезидента".

Зеленски вярва, че Русия поддържа голямо военно присъствие на границата. Това според него говори за постоянството на заплаха за Киев. "Днес виждаме - и това се определя от нашето разузнаване и нашите професионални военни ... 3500 военнослужещи, които са започнали да се изтеглят и да напускат територията на временно окупирания Крим. Не виждаме намаление никъде другаде. Ние вярвам, че намаляването става постепенно и следователно, вероятно, може да има заплаха", каза Зеленски.

Русия прибира войските си до 1 май, приключи проверката по границите и Черно море

Русия прибира войските си до 1 май, приключи проверката по границите и Черно море

Следи отблизо действията на НАТО

Украйна трябва да насочи усилията си към борба с корупцията и олигарсите, които са вътрешна заплаха за нейното развитие, заяви Блинкън на срещата със Зеленски в Киев.

"Външната заплаха е Русия. Но има и вътрешна заплаха - това са корупцията и олигарсите, тоест мощни хора, които преследват собствените си тесни интереси по нелегални методи за сметка на хората в Украйна. Следователно, борбата с корупцията е един от ключовите въпроси за украинския народ и решаващ за подобряване на техния живот".

Зеленски и Блинкън обсъдиха също евроатлантическите стремежи на Киев, както и реформите в страната. "Обсъдихме въпроса за евроатлантическата ориентация на Украйна и работата, която Украйна извършва за насърчаване на реформите, изкореняване на корупцията и прилагане на целите, които съществуват между нашите страни", каза Блинкън.

Блинкен смята, че заплахите от Русия, която изтегли само част от войските и техниката от границите на Украйна, остават. "Заплахите за Украйна от Русия остават. В крайна сметка Русия изтегли част от войските, но значителна част остана. И изтегли част от оборудването, но част от него остава".

Шойгу: Действията на САЩ и НАТО увеличават военната заплаха за Европа

Шойгу: Действията на САЩ и НАТО увеличават военната заплаха за Европа

Русия наблюдава струпването на войски на Балканите, 750 единици военна техника пристигнаха в Албания

Президентът на САЩ Джоузеф Байдън няма да може да посети Украйна през август поради пандемията, каза Блинкън. "Пандемията на коронавируса усложнява ситуацията с посещения ... Ще дойде, когато може".

Също на среща със Зеленски той каза, че Украйна е на път да възобнови и развие сътрудничеството със САЩ. САЩ обмислят да увеличат помощта за сигурност на Украйна.

Целта на посещението му в Украйна е да потвърди силата на партньорството между двете страни. "Наистина съм тук по много проста причина: да потвърдя от името на Байдън нашата ангажираност към партньорството между нашите страни, нашата ангажираност към суверенитета на Украйна, нейната териториална цялост и независимост, нашата ангажираност да се ангажирате, докато продължавате да укрепвате своята демокрация, да създавате институции, да прилагате реформи и да се борите с корупцията", обясни Блинкън, преди разговори с украинския външен министър Дмитро Кулеба."

По-рано в четвъртък Кулеба коментира, че укрепването на съюзническите отношения между САЩ и Украйна в Централна Европа и Черно море е принос за сигурността на евроатлантическото пространство. "Важно е моят колега и приятел, държавният секретар Блинкън, да направи първото си посещение в тази част на Европа именно в Украйна", каза украинският министър.

Заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нуланд, която пристигна в Киев с Блинкън, посъветва украинските политици да не развиват темата за членството на страната в НАТО, а също така изрази недоволство от смяната на ръководителя на компанията "Нафтогаз", коментира тя в четвъртък на среща с ръководителите на групи във Върховната Рада, пише украинският вестник "Страна", позовавайки се на източници в парламента.

На среща с Блинкън и Нуланд, според изданието, ръководителят на партия "Европейска солидарност", бивш президент на страната Петро Порошенко, е повдигнал въпроса за перспективите за членство в НАТО за Украйна. Нуланд е отговорила с молба да не се фокусират върху този въпрос, а да продължи да извършва реформи в страната. Тя определя преструктурирането в ръководството на "Нафтогаз" проблем и отбелязва, че украинските власти са "сгрешили" по този въпрос.

Украйна: Изтеглянето на руските войски не е достатъчно за разрешаване на конфликта в Донбас

Украйна: Изтеглянето на руските войски не е достатъчно за разрешаване на конфликта в Донбас

Иска Западът да предприеме ефективни мерки за възпиране на Русия