По време на посещението си в Киев на 5-6 май държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще се срещне с украинския президент Владимир Зеленски и ще потвърди подкрепата за суверенитета на страната. Това се посочва в съобщението, публикувано в петък от пресслужбата на Държавния департамент, съобщава ТАСС.

"Държавният секретар ще се срещне в Киев на 5-6 май с президента на Украйна Владимир Зеленски и външния министър Дмитрий Кулеба, както и с представители на украинското гражданско общество", се казва в изявлението.

Държавният департамент отбелязва, че Блинкън трябва да "потвърди непоклатимата подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна", която Вашингтон смята за необходима във връзка с "продължаващата руска агресия".

Блинкън се среща с украинския външен министър

Блинкън се среща с украинския външен министър

Поредна среща за руските действия в Украйна

В същото време държавният секретар ще обърне внимание на реформите за борба с корупцията, която "е ключът към гарантирането на украинските демократични институции, икономическия просперитет и евроатлантическото бъдеще".

Западните страни през последните седмици многократно изразиха загриженост относно натрупването на руски сили по границата с Украйна

На 22 април руският министър на отбраната Сергей Шойгу приключи дейностите по проверка в южните и западните военни окръзи и нареди до 1 май тази година да се върнат на местата за постоянно разполагане на войските, участвали в ученията.

Шойгу: Действията на САЩ и НАТО увеличават военната заплаха за Европа

Шойгу: Действията на САЩ и НАТО увеличават военната заплаха за Европа

Русия наблюдава струпването на войски на Балканите, 750 единици военна техника пристигнаха в Албания