Използването от Украйна на турски ударни дронове в конфликта в района на Източен Донбас е отбранително и не нарушава никакви споразумения, коментира президентът Володимир Зеленски в петък, съобщава "Ройтерс".

Русия обвини Украйна, че дестабилизира ситуацията, след като правителствените сили използваха турски дрон Bayraktar TB2, за да ударят позиция, контролирана от подкрепяни от Русия сепаратисти тази седмица.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви, че е разположил дрона, за да принуди проруските сепаратисти да прекратят огъня, а дронът е унищожил артилерийска част, принадлежаща на сепаратистите, с помощта на управлявана бомба.

"Когато украинската армия чувства нужда да защитава своята земя, тя го прави", обяснява Зеленски, според коментари, публикувани на президентския уебсайт.

Пентагонът зове съюзниците на САЩ да разрешат доставката на оръжия с поразяващо действие за Украйна

Пентагонът зове съюзниците на САЩ да разрешат доставката на оръжия с поразяващо действие за Украйна

Всички съюзници да премахнат ограниченията за доставка

Произведените от Турция щурмови дронове Bayraktar са на дежурство на въоръжените сили на Украйна и са постоянно готови за бойно използване, заяви командващият обединените сили на въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Сергей Наев в интервю за украинската служба на БиБиСи.

"Те са в бойна готовност от пролетта на тази година Извършваха разузнаване и обучение. Когато Украйна закупи тези комплекси, се проведе съответното обучение на персонала за тях. Сега всички екипажи на Байрактар ​​са готови за разузнаване ден и нощ, както и за бойно използване".

Според Наев дроновете ​​са на служба повече от шест месеца, от март, като през това време са "показали своята ефективност за разузнаване и са предоставили практическа информация за противника". "Те патрулират не само в Донбас, но и в южната и северната част на Украйна. Летяха през април, както и когато се провеждаха руско-белоруските учения "Запад-2021", каза Наев.

Според БиБ Си към момента украинската армия разполага с 12 дрона, няколко контролни станции и няколкостотин боеприпаси за тях. През септември главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Валерий Залужни обяви, че украинската армия планира да закупи още 24.

Министерството на отбраната на Украйна потвърждава, че въоръжените сили на страната могат да получат британски ракети Brimstone Sea Spear, съобщава ТАСС.

"Британската компания MBDA UK разработва нова ракета Brimstone Sea Spear, която в бъдеще може да бъде доставена на Украйна, за да отговори на нуждите на въоръжените сили", съобщи "Укринформ" в петък, цитирайки отговор от Министерството на военно-техническата политика.

Посланикът на Украйна в Обединеното кралство Вадим Пристайко заяви, че Обединеното кралство преговаря с Украйна за продажба на оръжия. По-конкретно, те говориха за продажбата на ракети земя-земя, разработени от MBDA UK, които могат да поразяват много цели едновременно и ще бъдат разположени на кораби на въоръжение с украинските военноморски сили.

Той отбеляза също, че половината от средствата от заема от £2,5 милиарда (2,7 милиарда долара), който Обединеното кралство предоставя на Украйна, ще отидат за укрепване на украинския флот.

Освен това Украйна ще се сдобие с два бойни кораба, ракети и съвременни технологии за защита на бреговата си линия.

Предвижда се и изграждането на две военноморски бази - на брега на Черно и Азовско море.

Франция не одобрява изпозлването на турски дрон от Украйна в Донбас

Франция не одобрява изпозлването на турски дрон от Украйна в Донбас

Франция и Германия подкрепят Нормандския формат и пълното прилагане на споразуменията от Минск