Украинският президент Владимир Зеленски защити решението си да удовлетвори странното искане на нападател, взел заложници в автобус в продължение на 12 часа, информира АФП.

Задържаха въоръжения похитител на автобуса в Украйна

Задържаха въоръжения похитител на автобуса в Украйна

Той е прекарал общо 10 години в затвора и има психични отклонения

Нападателят поиска от Зеленски да препоръча на украинците документален филм.

Днес държавният глава описа как лично е преговарял с похитителя във вторник вечерта. Извършителят взе за заложници 13 души в автобус в западния град Луцк.

"Имаме резултат - всички са живи. Ние не се борим за (подобряване) на рейтингите - ние се борим за живот", коментира Зеленски решението си, което обаче е критикувано от някои, тъй като е удовлетворил искания на престъпник.

Службата за сигурност на Украйна съобщи, че всички 13 заложници са освободени невредими. Похитителят заплашваше да детонира експлозиви.

Нападател взе за заложници автобус с 20 души в Украйна

Нападател взе за заложници автобус с 20 души в Украйна

Нападателят твърди, че има експлозиви и оръжия

Заложническата ситуация приключи след съгласието на президента да препоръча американския документален филм Earthlings от 2005 г. за абсолютната зависимост на хората от животните и отношението към тях.

Зеленски каза, че се е съгласил с 44-годишния Максим Кривош, че "ще освободи трима души и след това аз ще запиша видео".

Въоръженият мъж изпълни обещанието си и освободи трима заложници: мъж, бременна жена и дете. В отговор президентът пусна видео във "Фейсбук" и Кривош се съгласи да освободи всички затворници половин час по-късно, каза Зеленски.

Полицията съобщи, че мъжът в момента е в ареста.

По-късно президентът изтри краткото видео от профила си.

Службата за сигурност на Украйна определи инцидента като "терористичен акт" и "вземане на заложници". Кривош може да бъде осъден на 15 г. затвор.

Някои украинци разкритикуваха решението на Зеленски, като много го сравниха с епизод от популярния британски телевизионен сериал "Black Mirror", при който британски премиер изпълнява странни искания на похитител, който е взел за заложник член на британската кралска фамилия.

Потребител във "Фейсбук от Киев се зачуди дали Зеленски ще изпълни исканията на терориста, ако поиска секс с прасе публично, както е във въпросния епизод на сериала.

Но други потребители хвалят Зеленски, тъй като е запазил живота на заложниците.