В украинския град Луцк бе задържан въоръженият похитител на автобуса от площад "Театрален", предаде ТАСС.

С оръжия и експлозиви мъжът заплашваше да взриви автобуса, който отвлече заедно с намиращите се в него тринадесет пътници. По първоначални данни се смяташе, че в автобуса има двадесет души.

Похитителят бе обезвреден, след като органите на реда щурмуваха автобуса, като преди това евакуираха хората, живеещи в близките сгради.

По време на операцията похитителят стрелял по органите на реда дори хвърлил граната. Обявил, че един от пътниците е ранен, нещо, което впоследствие се оказало лъжа. Всички заложници са живи и здрави и са освободени, обявиха от полицията.

Първи от автобуса в 21.00 часа слязоха дете, възрастна жена и бременна. След 40 минути в автобуса се чу взрив и останалите заложници бързо започнаха да излизат от него.

Нападателят е идентифициран като Максим Кривош и се твърди, че има психични отклонения, като доскоро се е лекувал в специализирано заведение. Той е на 44 години и е роден в Русия, осъждан е два пъти по няколко обвинения - кражба, измама, незаконно притежание на оръжия. Прекарал е общо 10 години зад решетките.

В интернет може да бъде намерена книга - "Философия на престъпника", чийто автор се води Максим Кривош. В нея са описани пребиваванията на Кривош в различни затвори и възгледите му за живота.

В "Туитър" Кривош публикува искането си, за да пусне заложниците - ръководителите на съдилища, министерства, прокуратури, парламент и украинска църква - общо 24 души - да обявят публично в "Ютюб", че са терористи.

"Истината от устата на 24-ма души ще спаси живота на стотици" - написа Кривош и заплаши, че ще взриви всички, ако исканията му не бъдат изпълнени.

Преди да бъде задържан, Кривош предупреди, че има бомба, поставена на обществено място, която може да детонира дистанционно.