Искам да чуя за една държава с два народа, не си представям държава в Ивицата Газа. Това заяви президентът на Чехия Милош Земан пред израелския си колега Реувен Ривлин, пише "Аарец".

Земан отбеляза пред Ривлин, че иска да чуе идеите му за "една държава с два народа".

"Вдъхновен съм от идеята ви за една държава с два народа, господин президент, и знам, че тази идея е провокативна - всяка голяма и дълбока идея е провокативна", каза чешкият държавен глава пред израелския президент.

"Чудя се какъв е аргументът ви за тази идея. Защото от много десетилетия се обсъжда за две независими държави, но честно да ви кажа аз не виждам независима държава в Газа, защото разглеждам Хамас като терористична организация, а не като държава", продължи Земан.

"Това също е провокация, господин президент. И мога да си представя хората, предимно журналистите, които ще протестират. Но аз водя постоянна битка с чешките журналисти и твърдо се надявам, че ситуацията в Израел ще бъде по-добра", добави той.

В неделя Земан пристигна в еврейската държава на официална визита, на която ще присъства на откриването на новата "Чешка къща" - културен център в Йерусалим.

Днес чешкият лидер ще говори пред Кнесета, където се очаква да повтори обещанието си да премести посолството от Тел Авив в Йерусалим, въпреки че решението трябва да се вземе от чешкия кабинет.

Визитата на Земан в Израел е до сряда.