Земетресение с магнитуд 6,9 по скалата на Рихтер разтърси полуостров Аляска в ранните часове на събота, съобщава ЕйБиСи.

Земетресението в Аляска е на дълбочина 10 км, според Европейско-средиземноморския сеизмологичен център.

Трусът ее усетен в Чигник, Колд Бей, Кодиак и Бетел малко преди 4 часа сутринта местно време. Според американската система за предупреждение за цунами не е издаден сигнал за цунами.

Най-близкото място до епицентъра е Перивил, където живеят повече от 100 души на 135 километра северозападно. Голяма част от земята около частта от залива, където удари земетресението, е резерват за диви животни.

75% от всички земетресения в САЩ с магнитуд над 5 се случват в Аляска. Само преди две седмици, на 28 юли, 8,2 земетресение разтърси югозападното крайбрежие на Аляска, което предизвика предупреждения за цунами. Нямаше съобщения за големи вълни.

Това бе най-силното земетресение, ударило САЩ за повече от 50 години, но поради отдалечеността си няма големи щети и няма съобщения за ранени.

Най-голямото земетресение в САЩ, е земетресението и цунами с магнитуд 9,2, които удариха Аляска на 27 март 1964 г. Трусът тогава продължава повече от четири минути, а вълните цунами причиниха щети чак в Северна Калифорния.

Земетресение от 7,2 в Хаити, предупреждение за цунами има разрушения и жертви
Обновена

Земетресение от 7,2 в Хаити, предупреждение за цунами има разрушения и жертви

Земетресението е усетено в Карибите, включително в Куба и Ямайка