Жените в Европейския съюз получават със 17,4% по-ниско заплащане от мъжете, обяви Европейската комисия.

ЕК откри специална кампания срещу разликите в заплащането между половете, съобщи БНР.

В някои държави-членки като България, Румъния и Гърция дисбалансът е намалял в последните години, но в други като Холандия и Естония се е увеличил, показват данните на Еврокомисията.

Според тях най-драстични разлики в заплащането - над 20%, има във Великобритания, Германия, Холандия и Чехия, а най-малки - под 10% - в Италия, Словакия и Белгия.

Представяйки кампанията, която предшества Международния ден на жената 8-ми март, еврокомисарят по социалната политика Владимир Шпидла беше категоричен, че Европа не може да си позволи да подценява потенциала на жените чрез подобна дискриминация.

Затова Европейската комисия обмисля въвеждането на специално законодателство, което да гарантира равно заплащане за една и съща работа и при еднаква квалификация.

Междувременно от Комисията припомниха, че жените все още не участват в достатъчна степен и във вземането на политически и икономически решения.

Те са само една четвърт от членовете на правителствата и парламентите в страните-членки, а в Европейския парламент евродепутатите-жени са само 31%.