Жените в Германия по-често изпадат в бедност в сравнение с мъжете, предупреждава Левицата на Международния ден на жената, предаде ДПА.

42% от жените в България получават минимална пенсия

42% от жените в България получават минимална пенсия

Кристалина Георгиева: С 160 трилиона долара е по-бедна световната икономика заради неравнопоставеност жени - мъже

Депутатът Сабине Цимерман от Левицата се позовава на данни на Евростат, които показват, че през 2017 г. е имало 7,1 милиона жени в Германия, които са били заплашени от бедност в сравнение с 6,1 милиона мъже. Като процент 17,1 на сто от жените в страната са изправени пред бедност, а при мъжете са 15 на сто. Тези с по-малко от 60% от средния доход се определят като заплашени от бедност.

"Проблемът с бедността за съжаление отдавна се свързва с жените", обяви Цимерман и обвини правителството в замазване на проблема.

Жените са дискриминирани на работното място в резултат на ниско заплащане и почасова работа, като тези фактори водят до по-ниска пенсия, подчертава Цимерман, експерт по социални въпроси, и призовава правителството да намали пропастта с мъжете.

Борисов изчетка жените по случай 8-ми март

Борисов изчетка жените по случай 8-ми март

"Вие сте красотата, любовта и нежността в живота"

Според Федералната агенция по труда 27,1% от жените на пълен работен ден изпадат в категорията с ниско заплащане в сравнение с 16,2% от мъжете. В тази категория влизат германци с месечно брутно възнаграждение от под 2139 евро на месец. На пълен работен ден жените в Германия средно получават 2920 евро, а мъжете - 3372 евро.