Над 42% от жените в България получават минимална пенсия, сочат данните. У нас има квоти, като малко над 24% от местата в парламента са заемани от жени, а около 25% жени има в правителството.

Над 26% от заетите в ИТ сектора у нас са жени, като този брой е най-висок за Европа.

"България е между петте страни, където жените лидери на бизнеса стоят най-добре", коментира със задоволство бившият ни еврокомисар и настоящ ръководител на Световната банка Кристалина Георгиева на конференция "Жени, бизнес законодателство".

"Българките имаме способността да поемем върху себе си неочаквано големи отговорности и да ги носим с усмивка". Навсякъде, дори в най-трудните условия могат да се взимат най-правилните решения, увери Георгиева.

В България в последните години при жените и мъжете по отношение на заплащането на труда се наблюдават положителни промени.

България е на първо място в ЕС по дял на жени в ИТ сектора, уверява Захариева

България е на първо място в ЕС по дял на жени в ИТ сектора, уверява Захариева

Захариева иска жена президент

През 2015 година България премахва законодателството, което не позволява на жените упражняването на 35 професии. Трябва да се изравняват правата в пенсионното законодателство, като Световната банка предвижда изравняване на пенсиите през 2037 година. Жените работят по-малко години, получават по-ниски заплати от мъжете и по-ниски пенсии, но умно решение ли е това, попита реторично Георгиева.

Кристалина Георгиева представи резултатите от индекса "Жени, бизнес, законодателство, който се основава на статистически значими връзки с резултати от икономическото овластяване на жените и тяхното участие на пазара на труда.

Изследването отразява историята през последните десет години, като целта е постигане на равни права между жените и мъжете. За този период светът е напреднал с 5 пункта - от 70 на 74,71 пункта.

Индексът "Жени, бизнес, законодателство" се основава на показателите свобода на движение, започване на работа, заплащане, встъпване в брак, деца, предприемачество, управление на имущество и получаване на пенсия.

Равнопоставеността между половете да не остане само пожелание, настоява Манолова

Равнопоставеността между половете да не остане само пожелание, настоява Манолова

Парламентарна комисия прие на първо четене закона

Прогрес се наблюдава в 131 страни по света, но днес все още средностатистическата жена в света има само ¾ от правата на мъжа. Прогресът по отношение на права и възможности не е достатъчно бърз и ресурсът на жените не се използва пълноценно.

Кристалина Георгиева сподели: "Цял живот работя повече от колегите си мъже, за да съм равна. Това, което искам е, моята дъщеря и моята внучка да бъдат равни с мъжете."

Когато имаме законите на книга, това още не означава, че имаме равнопоставеност, изтъкна шефът на Световната банка.

Със 160 трилиона долара е по-бедна световната икономика, защото жените все още не са напълно равни на мъжете, заяви Кристалина Георгиева и окачестви ситуацията като един от най-скъпите решими проблеми на човечеството.

"Ако искаш да обсъдиш някоя тема, покани мъжете, ако искаш да решиш нещо, покани жените", пошегува се Георгиева.

Манолова с план за реална равнопоставеност на половете у нас

Манолова с план за реална равнопоставеност на половете у нас

По повод внесения от правителството законопроект, тя организира дискусия

Факторът демография тласка и страни като Япония да дават повече права на жените, за да работи добре икономиката.

В Близкия изток жената има по-малко от 50% от правата на мъжа. На върха в Индекса са шест европейски страни, а България се нарежда сред първите 30 държави.

Напредък се отбелязва в Афганистан, където законодателството е променено, така че жените да могат да започват свой бизнес. С 30 пункта законодателно се е повишил и резултатът на Конго.

35 икономики са приели законодателство за защита от сексуален тормоз. Това означава, че днес 2 млрд. жени имат повече права от преди.

Разликата в заплащането между мъже и жени е 15-20%.

Най-голям напредък е постигнал светът при правото на управление на собственост и достъп до финансиране, но това е сферата, в която през последните десет години са направени най-малко реформи. Най-малък напредък бележи правото на ползване на платен отпуск. Даже да живея, колкото кралицата майка, няма да го видя в моя живот, каза Кристалина Георгиева по повод световния напредък по този показател.

Искате равенство на половете, чакайте 200 г., обяви Световният икономически форум

Искате равенство на половете, чакайте 200 г., обяви Световният икономически форум

Очакванията са да отнеме 202 г.

Горда съм, че България е в челните места на този индекс, каза министърът на външните работи Екатерина Захариева. Твърдо вярвам, че е много по-важно да променим не само законите, но преди всичко мисленето и манталитета. Все още много държави в ЕС никога не са имали жени външни министри, отбеляза Захариева.

Според националния омбудсман Мая Манолова е необходима повече солидарност на жените на високи постове към другите жени. "Има запазено място в ада за жените, които не помагат на други жени", каза още Манолова. 2018 беше година с отрицателен знак за насилието на жени в България. - техният брой достигна 24. По думите ѝ докладът от Индекса е средство да се замислим, защото равнопоставеността между половете е ключов критерий за едно демократично общество.

Кристалина Георгиева предупреди, че е притеснително, че ако световната икономика тръгне отново към криза, за разлика от 2008 година, когато е имало инструменти и използваем финансов ресурс, днес няма да е толкова лесно, защото на врата на световната икономика тежи огромно количество задлъжнялост.

"Световната икономика се забавя, а това забавяне съвпада с много високи нива на задлъжнялост на страни, на бизнес и домакинства".

Все по-млади жени дискриминирани на пазара на труда

Все по-млади жени дискриминирани на пазара на труда

Дискриминацията започва от около 40-годишна възраст