Президентът Еманюел Макрон предупреди в петък, че края на националната блокада на 11 май ще бъде само първа стъпка от желанието на Франция да се измъкне от кризата, породена от избухването на коронавируса, съобщава "Ройтерс".

Традиционните протести за Деня на труда, в които обикновено участват хиляди демонстранти по улиците, бяха отменени тази година поради вирусната епидемия, която уби 24 000 души в цяла Франция.

"11 май няма да бъде преминаване към нормалния живот. Ще има възстановяване, което ще трябва да бъде реорганизирано", обясни Макрон в реч в президентския дворец след среща с градинари. "Ще има няколко фази и 11 май ще бъде една от тях."

Синдикатите организираха онлайн дейности за деня на труда, помолиха хората да удрят тигани и да поставят плакати на балконите си, за да отбележат деня.

Полицията разгони малък протест в централната част на Париж. Това е в пълен контраст от същото време миналата година, когато десетки хиляди протестиращи от профсъюзите и "жълтите жилетки" протестираха по улиците в цяла Франция срещу политиките на Макрон.

Франция бавно разхлабва блокадата от 11 май

Франция бавно разхлабва блокадата от 11 май

Трябвало да свикнат да живеят с коронавируса, защото нямало "стаден имунитет"

Макрон в съобщение в своя акаунт в "Туитър" възхвалява традиционните паради и френските работници, настоявайки за единство и солидарност през тези трудни времена.

Но изтъквайки каменсития бъдещ път, профсъюзите и крайнодясната лидерка на опозицията Марин Льо Пен бързо подчертаха опасенията си на фона на кризата.

"Дори и днес да сме ограничени, нашите искания не са", заяви Ив Вейрие, ръководител на обединението Force Ouvriere, пред Франс радио Интер.

Льо Пен продължи с годишната традиция на партията си от 1 май да почете средновековната героиня Жана д'Арк, като положи венец на златната й статуя от 15-ти век в центъра на Париж, въпреки блокадата. "Никога не съм казвал, че се съмнявам в блокадата. Току-що казах, че пълното затваряне е решение, защото не успяхме да предотвратим епидемията", заяви Льо Пен.

"Успешният край е с тестове за всички, маски за всички, аз съм против откриването на училища преди септември."

Франция дава 20 млн. евро на французите да карат колела

Франция дава 20 млн. евро на французите да карат колела

Средства ще се влагат за реновиране на стари велосипеди

От 11 май училищата постепенно ще се отворят отново и бизнесът ще може да възобнови дейността си, след като 67-милионното население на страната е под карантина от средата на март.

Правителството заяви, че е готово да забави спирането на блокадата, ако скоростта на вирусната инфекция скочи значително по-високо, като административните отдели са разделени на "червени" и "зелени" зони.

Депутатите от опозицията и някои експерти поставиха под въпрос практичността на повторното отваряне на училищата, широкото използване на обществения транспорт и строгите мерки, които ще продължат да засягат области, по-малко засегнати от вируса.

Има скептицизъм и за способността на правителството да достигне целта си от 700 000 тестове COVID-19 до 11 май, тяхното прилагане и възможната изолация на хора, които са тествани положително за болестта.

Еврозоната отчете рекорден икономически спад от 3,8%

Еврозоната отчете рекорден икономически спад от 3,8%

Икономиката на Франция се сви с 5,8%, най-много от 1949 г.