Франция ще започне бавно да разхлабва блокадата от 11 май, наложена заради епидемията от новия коронавирус (COVID-19). Това обяви френският премиер Едуар Филип пред френските депутати.

Той коментира, че блокадата е полезна само дотолкова, доколкото положителните ѝ ефекти превишават отрицателните. Премиерът обаче подчерта, че Франция трябва да свикне да живее с коронавируса, тъй като няма такова нещо като "стаден имунитет".

Какво предвижда планът на Франция за излизане от карантината?

Какво предвижда планът на Франция за излизане от карантината?

Премиерът Едуар Филип трябва да представи пред парламента мерките

Филип обяви, че до 2 юни Франция ще бъде в етап на наблюдение на положението. Той подчерта, че докато съществува риск от втора вълна на заразяване, страната трябва да "защитава, тества и изолира". Той също така отбеляза, че Франция ще се опита да увеличи тестовете до 700 000 седмично, включително всички, които са били в контакт със заразен с вируса, независимо дали е със симптоми или не.

"Изолацията не е наказание или санкция, а мярка за колективна защита", настоя френският премиер и апелира за "гражданско поведение" на всички, които са дали положителна проба за вируса, като се самоизолират в продължение на 14 дни.

Франция с план за разхлабване на блокадите във вторник

Франция с план за разхлабване на блокадите във вторник

Въпреки че извънредното положение продължава до май

Франция ще отвори отново детски ясли и начални училища на 12 май, докато гимназиите ще бъдат отворени на 18 май. Всички училища обаче ще прилагат противоепидемични мерки, които ще включват намаляване на броя на учениците в клас.

Компаниите от своя страна трябва да организират работата от вкъщи дори след 11 май. Магазини и пазари също ще могат да бъдат отворени на тази дата, но ресторантите и баровете трябва да останат затворени.

Освен това Филип обяви, че поне до септември няма да се провеждат спортни състезания, включително футбол и ръгби.

Пандемията във Франция отшумява?

Пандемията във Франция отшумява?

Властите обмислят нови мерки