22 856 починали във Франция от първи март досега заради пандемията от коронавирус. 152 са починалите в болница за последните 24 часа, информира "Монд".

Премиерът Едуар Филип трябва да представи пред парламента мерките, които страната ще предприеме след 11 май. Това е датата, до която Франция удължи извънредното положение в страната.

Депутатите искат задълбочен дебат и отлагане на гласуването им. Филип трябва да представи мерките за излизане от карантината пред парламента утре в 15 часа.

Планът му за живота след карантината съдържа шест теми: здраве, в което се включват носенето на маски, изолация, тестове, училища, работа, търговия и масови събирания. Също така ще бъде представена и системата за проследяване StopCovid.

Франция с план за разхлабване на блокадите във вторник

Франция с план за разхлабване на блокадите във вторник

Въпреки че извънредното положение продължава до май

Планът на Филип трябва да бъде гласуван от депутатите, след като бъде обсъден с местните власти и социалните партньори.

Правителственият план предлага варианти за възобновяване на учебния процес, както и мерки за глобалното излизане от карантината за хоризонт от два месеца. Препоръчва се задължителното носене на предпазни маски в училище както от учениците, така и от училищния персонал.

Франция ще подкрепи Air France със €7 млрд.

Франция ще подкрепи Air France със €7 млрд.

Други €5 млрд. отиват за Renault

Здравните власти във Франция препоръчват училищата да останат затворени до септември, но решението кога да бъде възстановен учебният процес е политическо.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 2,8 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 193 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,9 млн. случая и над 206 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 865 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".