Златото и петролът поскъпнаха на фона на опасенията от задълбочаване на конфликта в Близкия изток.

Цената на лекия суров петрол West Texas Intermediate (WTI) нарасна до 67,44 долара за барел - най-високото ниво от 4 декември 2016 г., след непотвърдена информация, че хусите в Йемен са изстреляли ракети по обекти на Saudi Aramco в Наджран. По-рано днес беше съобщено, че противовъздушната отбрана на монархията е свалила ракета над Рияд.

Три експлозии и прихваната ракета над Рияд

Три експлозии и прихваната ракета над Рияд

Противовъздушните сили на Саудитска Арабия прихванаха балистична ракета

След заплахите на президента на САЩ Донад Тръмп, че ще бомбардира сирийските правителствени сили, Кремъл се закани да разположи военна полиция в Дума, където се смята, че са загинали десетки при химическа атака.

Тръмп изригна: Подготви се, Русия, за умните и красиви ракети срещу Сирия
Обновена

Тръмп изригна: Подготви се, Русия, за умните и красиви ракети срещу Сирия

Това заплаши той в "Туитър"

Междувременно израелските въоръжени сили удариха цели в Ивицата Газа.

Цената на сорт Брент с доставка през юни поскъпна с близо 2,9% и достигна 73,09 долара за барел, прехвърляйки прага от 73 долара за първи път от 28 ноември 2014 година.

Страховете от ескалиране на конфликтите в Близкия изток доминират на борсата за ценни метали, където стойността на златото достигна връх от 2,5 месеца. Днес цената на златото се качи с над 1,50% до 1,361.8 долара за унция - връх от 25 януари. Среброто се увеличи с 1,43% до 16,85 долара - невиждано от 7 март. Платината отчете скок от 0,91%, достигайки 942 долара.