"Наистина съжалявам за случилото се". Това заяви в емоционално интервю за СиЕнЕн основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг.

Изтрий или бойкотирай „Фейсбук”, зоват потребители в „Туитър”

Изтрий или бойкотирай „Фейсбук”, зоват потребители в „Туитър”

"Време е. Изтрий "Фейсбук"

Припомняме, през уикенда избухна международен скандал, след като стана ясно, че социалната платформа не е попречила на компанията Cambridge Analytica да получи достъп до информацията на 50 милиона потребители на "Фейсбук" без тяхното знание. Твърди се, че с получените данни Cambridge Analytica е помогнала на президентската кампания на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп. Компанията може да е запазила личната информация и след искането на "Фейсбук" да бъде изтрита. Заради скандала "Фейсбук" изгуби десетки милиарди долара на борсата само за няколко дни.

САЩ, Великобритания и ЕС погнаха „Фейсбук” във връзка със скандала

САЩ, Великобритания и ЕС погнаха „Фейсбук” във връзка със скандала

Британският парламент поиска от Марк Зукърбърг да свидетелства публично

Малко преди интервюто Зукърбърг сложи край на няколкодневно мълчание със съобщение, в което се извинява за случилото се.

Иска ми се по-рано да бях предприел мерки, оплака се той пред американската телевизия и добави: "Това...вероятно е най-голямата грешка, която съм допускал".

"Това е голям проблем с доверието", смята той.

Марк Зукърбърг се извини за скандала с личните данни

Марк Зукърбърг се извини за скандала с личните данни

Аз основах "Фейсбук" и съм лично отговорен за всичко

Компания незаконно използвала 50 млн. профила във „Фейсбук” в полза на предизборната кампания на Тръмп

Компания незаконно използвала 50 млн. профила във „Фейсбук” в полза на предизборната кампания на Тръмп

Cambridge Analytica събрала информация в безпрецедентен мащаб

Бивш служител на Cambridge Analytica твърди, че компанията не е изтрила информацията.

Зукърбърг изрази съжаление, че се е доверил на британската компания. "Това беше очевидна грешка", каза той.

Основателят на социалната платформа изтъкна, че планира да уведомят всеки, чиято информация е в ръцете на Cambridge Analytica. Но Зукърбърг поясни, че не е трябвало да чакат толкова време, за да уведомят клиентите си какво се е случило.

Мисля, че ние сгрешихме, призна той.

Започнах това, когато бях много млад и неопитен. Направих технически и бизнес грешки. Наех грешните хора. Доверих се на грешните хора, оплака се той.

Марк Зукърбърг намекна, че е готов да даде показания пред Конгреса.

Краткият отговор е, че бих се радвал да го направя, ако това е правилното нещо, съобщи милиардерът.

Ще се опитаме да изпратим човека от "Фейсбук", който знае най-много. Ако това съм аз, с радост ще отида, продължи той.

Въпреки че "Фейсбук" има малка армия от адвокати и лобисти във Вашингтон, Зукърбърг никога не е свидетелствал пред конгресна комисия.

Законодателите обаче искат да се промени това. Политици от двете страни на Атлантическия океан призоваха Зукърбърг да даде показания пред законодателните органи.

Основателят на платформата обеща по-ограничен достъп до лична информация, включително автоматично премахване на достъпа до всяко приложение, което не е отваряно от потребителя най-малко три месеца. Платформата също ще провери всички приложения с достъп до голямо количество информация.

Трябва да сме сигурни, че няма да повторим грешките, поясни той.

Запитан дали лоши актьори се опитват да използват "Фейсбук", за да се намесят на частичните избори в САЩ, милиардерът отговори: "Сигурен съм, че някой се опитва". Но той изрази увереност, че компанията ще го предотврати.

Той разкри, че е отворен за допълнителни регулации на правителството.

Не съм сигурен дали не трябва да бъдем регулирани. Мисля, че повече въпросът е каква е правилната регулация, а не дали трябва или не трябва да бъдем регулирани. Хората трябва да знаят кой купува рекламите, които виждат във Фейсбук, обясни Зукърбърг.