Звуковите атаки в Хавана са ударили шпионска мрежа на САЩ. Американски разузнавачи са сред първите и най-пострадали жертви на мистериозните нападения, научи АП.

Американски шпиони, изпратени в посолството под дипломатическо покритие, са съобщили за странните звуци и възникналите увреждания. Нападенията са започнали в дните след изненадващата победа на Доналд Тръмп през ноември 2016 г.

САЩ изтеглят 60% от дипломатическия си персонал в Куба заради "особени атаки"

САЩ изтеглят 60% от дипломатическия си персонал в Куба заради "особени атаки"

САЩ са уведомили кубинското посолство във Вашингтон

Според американските власти пострадали са 21 души от посолството в Хавана.

Източници са потвърдили пред АП, че много от първите случаи са били насочени към разузнавачи в американската дипломатическа мисия, които и най-много са пострадали, включително са получили мозъчни увреждания и загуба на слуха.

Държавният департамент на САЩ и ЦРУ отказват коментар.

Вашингтон все още не е установил какво устройство е използвано, за да навреди на дипломатическата мисия.

16 пострадали американски държавни служители при "звукова атака"

16 пострадали американски държавни служители при "звукова атака"

Симптомите варират от загуба на слуха до увреждане на мозъка

Разследващите са създали карта с конкретните райони в кубинската столица, където са извършвани атаките, поясниха източници. Разглеждат се три "зони" или географски местоположения на атаките, покриващи резиденциите, където живеят американските дипломати и няколко хотела.

За първи път беше разкрито за атаките през август.

Миналата седмица САЩ обявиха, че изтеглят 60% от дипломатическия си персонал в Куба. Вашингтон предупреждава американците да не посещават острова заради "особени атаки" срещу американските дипломати.

През август беше съобщено за "звукови атаки", които водят до загуба на слуха и "леко увреждане на мозъка", което може да включва мозъчно сътресение или главоболие.